13/07/2024
Najnovije vesti
Milan-Gajic-direktor-Poljoprivredne-skole-sa-domom-ucenika-Valjevo-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

Proslava 100 godina Poljoprivredne škole sa domom učenika u Valjevu (video)

Autor 27/09/2023

U Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Valjevu održani su raznovrsni programi povodom obeležavanja vrednog jubileja, 100 godina od kada je 1. oktobra 1923. godine škola svečano otvorena.  Tim povodom, biće održana i završna Svečana akademija “Izdanci prvog stoleća” u petak, 29. septembra 2023.

Tradicija škole datira s kraja XIX veka. Sada imaju 107 zaposlenih i 500 učenika koji stiču znanja u skladu sa visokim standardima. Aktuelni obrazovni profili su poljoprivredni, veterinarski, prehrambeni  i tehničar hortikulture, kao i na trogodišnji obrazovni profili: pekar, mesar i rukovalac poljoprivrednom tehnikom.

Prema rečima direktora, diplomiranog inženjera poljoprivrede, Milana Gajića, Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo, čuva i neguje tradiciju srpske poljoprivrede. Istovremeno se razvija kao obrazovni centar za nove tehnologije u područiju agrara.

“Poljoprivredna škola je od početka bila rasadnik znanja. Posle osnivanja, nakon par godina, počela je dogradnja. Internat je otvoren 1927. godine. Iškolovano je oko 10 hiljada učenika. Bivši đaci valjevske Poljoprivredne su dali nemerljiv doprinos razvoju poljoprivrede i sela.

Pored toga, jedan broj učenika je otišao izvan ovog područja rada, postali su izvrsni pisci, vojnici, lekari, pravnici”, kaže direktor Gajić podsećajući da su među bivšim učenicima pisac Dobrica Ćosić, operski pevač Miroslav Čangalović, general armije Nikola Ljubičić, bivši ministar odbrane, odnosno savezni sekretar odbrane u SFRJ.

Takođe, u prethodnom periodu srednju Poljoprivrednu u Valjevu su završili brojni ugledni profesori univerziteta: Milorad Babović, Lazarević, Vilman Koljaić, pokojni Rade Tomić, kao i Milovan Živković, Predrag Perišić, koji su sada na fakultetu.

“Zaista puno ljudi koji su dali veliki doprinos nauci. Skoro da nije bilo poljoprivrednog kombinata i zadruge u Srbiji gde nisu bili u upravljačkim strukturama bivši učenici ove škole”, naznačava direktor Milan Gajić.

“Mi smo imali dobre direktore. Gospodin Aleksandar Jovanović, prvi direktor škole, je dao ogroman doprinos jer je tada škola bila u razvoju i zavisila od tadašnje Direkcije poljoprivrede.

100-godina-Poljoprivredna-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs_

Kasnije, pred sam rat bilo je nekoliko direktora. Pred okupaciju direktor Dimitrije Nikolić i posle toga inženjer Ivan Pucelj. Međutim, 1950. na čelo škole dolazi inženjer Luka Milunović koji je, ne samo stručnjak, već i dobar rukovodilac i pedagog sa jasnom vizijom. On ostaje na tom mestu do penzionisanja  1978. i on je dao ogroman doprinos posleratnom razvoju škole, sa još nekoliko profesora koji su bili ključni za razvoj poljoprivrede. Moram da kažem da je dragoceno zalaganje u pogledu uređenja škole i direktora Milivoja Krstića koji je 15 – 16 godina bio direktor. Posle su došle ’90. i svi oni problemi, i škola je praktično izgubila korak sa vremenom.

Početkom XXI veka škola se nalazila u nezavidnom položaju i kada je u pitanju praktična, ogledna i teorijska nastava. I od tada smo počeli, i kao cilj smo postavili da škola izgleda baš ovako. Pri tome ne mislimo samo na objekte, već i na opremu i nastavna sredstva. I, ono što je najdragocenije, na učenike i profesore jer je jako puno uloženo da bi se došlo do ovakvog kvaliteta nastave.

Naravno, postoji još mnogo ciljeva, a sve radi unapređenja nastave, za koje se nadam da ćemo ih u narednim godinama ostvariti. Takođe se nadam da će generacije koje dolaze posle nas nastaviti da rade, osavremenjuju školu i da je vode u skladu sa zahtevima i standardima budućeg vremena.

Mi smo samo vratili školu među najbolje u Srbiji.

Trenutno je pohađa 500 učenika, ima 107 zaposlenih. Školu čine tri skladne celine: teorijska nastava koju obavljamo u školskim učionicama i sali za fizičko vaspitanje. Zatim, dom učenika – gde pružamo usluge smeštaja, ishrane i vaspitnog rada za 104 učenika. I školska ekonomija, objekti i oprema, poljoprivredno zemljište za obuku učenika, veterinarska ambulanta, radionice prehrambene struke: mesara, mlekara i pekara, radionice za konzervisanje i vrenje, preradu voća i povrća, tako da smo zaokružili taj proces. I naravno, botanička bašta, školski park. Tako da škola poseduje skoro sve neophodno za praktičnu nastavu”, zaključuje diplomirani inženjer, Milan Gajić, direktor srednje Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo.

Višestruko nagrađena predstava učenika Poljoprivredne – pročitajte OVDE

Promocija monografije i filma o 100 godina Poljoprivredne: Dušan Arsenić, Milena Petrović i Ljubiša Milutinović

Povodom obeležavanja vrednog jubileja uspešnog rada škole, tokom septembra priređene su književne večeri i promocija monografije “100 godina Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo” pripremljena u saradnji sa profesorkom srpskog jezika Milenom Petrović i dizajnerom Dušanom Arsenićem. Predstavljeni su rezultati i nagrade učenika i članova kolektiva. Otvorena je izložba članova školske foto sekcije uz projekciju filma “Izdanci prvog stoleća” u produkciji Ljubiše Milutinovića i “Studio M” iz Valjeva.

Poljoprivredna iz Valjeva – škola za budućnost – pročitajte OVDE

Za učenike i saradnike priređeno je i stručno predavanje iz oblasti voćarstva, dok su na izložbi “Vešte ruke i kreativnost naših učenika” prikazali proizvode dobijene sa školske ekonomije.

Juče su održani sportski susreti srednjoškolaca na sportskim terenima, nedavno obnovljenim uz podršku Grada Valjeva. Vladimir Mišković, član Gradskog veća tom prilikom je, pored ostalog, rekao: “Smatramo da je neophodno i trudićemo se da u svakom objektu unapredimo školsku sportsku infastrukturu, koliko je to moguće”, dodajući da imaju odličnu saradnju sa Poljoprivrednom školom.

Svečana akademija “Izdanci prvog stoleća” povodom obeležavanja 100 godina uspešnog rada i razvoja Poljoprivredne škole sa domom učenika Valjevo, biće održana u petak, 29. septembra, od 12 časova, u Centru za kulturu Valjevo.

Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo foto Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Treba napomenuti da pored agro kultura, u valjevskoj Poljoprivrednoj sa domom učenika, imaju rasadnike povrća, savremeno opremljene voćnjake, izuzetno čiste i održavane štale za uzgoj svinja i krupne stoke, sektore za preradu voća, kao i za proizvodnju i preradu mleka i mlečnih proizvoda prema najvišim standardima, sopstvenu pekaru za praktičnu nastavu. Poljoprivrednu rado posećuju mališani iz valjevskih vrtića i osnovnih škola jer je posebna atrakcija mini zoo – vrt, smešten u skladno uređenom cvetnom parku koji okružuje školska zdanja, sa botaničkom i baštom začinskog bilja, koje uz brojne cvetnice i četinare, neguju učenici hortikulture čiji dekorativni aranžmani krase enterijer doma i škole.

Dan Poljoprivredne škole sa domom učenika “Valjevo” 2021. – pročitajte OVDE

Podsećamo, u drugoj polovini devetnaestog veka, 1898. godine zbog ubrzanog privrednog razvoja u krugu današnje Poljoprivredne škole osnovan je rasadnik. Već 1905. Okružna poljoprivredna stanica i rasadnik su bili preteče današnje škole. Godine 1912. osnovana je Okružna poljoprivredna škola koja je imala zadatak da pruži osnovna znanja iz oblasti poljoprivrede. Srednja Poljoprivredna škola u Valjevu osnovana je Ukazom Nj.V. kralja Aleksandra I Karađorđevića od 25. novembra 1921. godine. Škola je počela da radi 1. oktobra 1923. Svečano otvaranje bilo je 14. oktobra, a već sutradan, 15. oktobra 1923.  počela su predavanja u školi.