16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Proslava 70 godina valjevske Muzičke škole koncertom učenika “Stvarnost koja peva” kod Muselimovog konaka
FOTO-IZVOR-Muzicka-skola-Zivorad-Grbic-70-godina-koncert-kod-Muselimovog-konaka-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Proslava 70 godina valjevske Muzičke škole koncertom učenika “Stvarnost koja peva” kod Muselimovog konaka

Autor 06/06/2024

Povodom obeležavanja 70. Dana škole i finala koncertnog ciklusa inspirisanog tim povodom, MŠ Živorad Grbić će u petak, 7. juna, od 17 do 21 čas, realizovati koncertni maraton pod nazivom Stvarnost koja peva na platou ispred Muselimovog konaka.

Na koncertu, od 17 časova, nastupiće preko 150 polaznika Muzičkog zabavišta i Pripremnog razreda matične škole i izdvojenih odeljenja iz Lajkovca, Mionice i Osečine u pratnji orkestra profesora škole, koji će izvesti najpopularnija dela muzike pisane za decu i opusa narodnog stvaralaštva.

U 19 časova je planirana realizacija Velikog koncerta škole, na kome će kompozicije klasične, tradicionalne, popularne i filmske muzike interpretirati preko 100 učesnika okupljenih u orkestrima, horovima i kamernim ansamblima škole.

Direktorka mr Suzana Radovanović Perić, podseća da je Muzička škola u Valjevu osnovana 1952. godine, kao prva muzička škola u zapadnoj Srbiji, sa radom je počela 1954. godine, a od 1966. godine škola nosi ime Živorada Grbića kao institucija koja okuplja blizu 100 učenika.

“Danas škola broji blizu 650 učenika u srednjoj muzičkoj školi i na pet odseka i 11 instrumenata na nivou osnovnog muzičkog obrazovanja u matičnoj valjevskoj školi, ali jednako uspešno i u izdvojenim odeljenjima u Lajkovcu, Mionici i Osečini.

Taj broj konstantno raste, škola je jedna od najuspešnijih obrazovnih institucija u gradu i zemlji čiji se kvalitet svake godine potvrđuje najvišim priznanjima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Pored brojnih priznanja ostvarenih od strane učenika i nastavnika na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, škola se može pohvaliti i brojnim koncertnim aktivnostima kao i činjenicom da je organizator i domaćin četiri međunarodna takmičenja: takmičenje gitarista VART, Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, Festival horova „HORFEST“ i Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“.  Susreti flautista „Tahir Kulenović“ i Međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ i takmičenja verifikovana i kategorizovana i od strane Ministarstva Prosvete Republike Srbije.

U oktobru 2024. MŠ “Živorad Grbić” će svečano obeležiti 70 godina muzičkog obrazovanja u Valjevu, a Koncert ispred Muselimovog konaka je svakako jedan od programa koji predstavlja efektnu uvertiru u taj događaj.”

Koncert u petak Muzička škola Živorad Grbić priređuje u saradnji sa Narodnim Muzejom, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.