17/04/2024
Najnovije vesti
Savez 90/Zeleni Srbije Beograd Valjevo Srbija trener Lešnjak

REFERENDUM POSLE IZBORA

Autor 30/12/2021

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije hitno traži od Narodne Skupštine Republike Srbije da što pre pronađe zakonski okvir i odloži referendum o promenama Ustava Srbije, tek posle aprilskih izbora, jer bi više bio u skladu sa međunarodnim standardima.

Naime, situacija u kojoj će građani izaći na glasanje da potvrde ili odbace ustavne promene zakazane za 16. jaunar 2022.godine, a potom za samo dva meseca ponovo da izaberu predsednika i novi saziv parlamenta, nesvakidašnja je. 

“Zahvaljujući najpre usvojenim, a zatim i protestima izborenim promenama Zakona o referendumu, vlast je odlučila da na brzinu promeni Ustav Srbije u delu pravosuđa.

Referendumsko pitanje sa kojim će se suočiti birači u Srbiji glasi: Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? E, sada bi trebalo zamisliti prosečnog birača u Srbiji koji blage veze nema o čemu se radi kada je promena Ustava u pitanju.

Pitanje je, dakle, potpuno nejasno i kao takvo namerno postavljeno da bi se težište sa pravosuđa prebacilo na Ustav. Vlasti u Beogradu pravdaju se hitnošću referendumskog procesa navodno zbog neophodnosti usaglašavanja pravosuđa sa evropskim. To se najviše odnosi na način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Suština je bitno drugačija. Ustav može da se menja dvotrećinskim izglasavanjem u Skupštini Srbije i tu većinu Srpska napredna stranka danas ima. Gotovo je sigurno da je posle izbora 3. aprila neće imati. Ne govorimo o većini, već o dvotrećinskoj većini.

Akt o promeni Ustava Srbije je usvojila nelegitimna skupština, bez opozicije u parlamentu i bez javne rasprave o ustavnim promenama. Ukoliko vlast i pored apela ne odloži referendum, stranka Savez 90/Zelenih Srbije poziva građane Srbije da izađu na referendum koji je zakazan za 16. januar i zaokruže odgovor NE.

Inače, da podsetimo, Srbija je trinaest puta menjala Ustav u modernoj istoriji. Poslednji put je promenjen 2006. godine, a razlog je bio razilazak Srbije i Crne Gore,” navedo je u pisanoj izjavi stranke Savez 90/Zelenih Srbije.