21/06/2024
Najnovije vesti
Rotary-disktrikt-Serbia-Beograd-prenosi-objektiva.rs

ROTARY – OBELEŽAVANJE OSNIVANJA I SARADNJE U DOMENU ŠKOLSTVA I ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Autor 26/02/2023

Rotari zajednica u Srbiji i USAID u narednom periodu planiraju saradnju u oblasti školstva i ženskog preduzetništva. Prethodno, 23. februara, Rotari obeležio 118. godina organizacije, kao i 95 godina od osnivanja i 30 godina od obnavljanja Rotarija u Srbiji.

Povodom značajnih datuma i projekata planiranih u predstojećem periodu, guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru, Nikola Božić je naglasio da ovom lepom svečanošću proslavili smo 118. rođendan Rotari Internacionale, ali i obeležili naša dva važna jubileja – 95 godina od osnivanja i 30 godima od reosnivanja Rotarija na našim prostorima.

Prvi Rotari klub u svetu osnovan je u Čikagu 1905. godine. Prvi Rotari klub u Beogradu je osnovan 1928. godine, a Rotari klubovi su prestali da rade tokom II svetskog rata. Rad klubova se ponovo obnavlja tek u periodu 1992 – 1995, nakon obnavljanja civilnog sektora“, naveo je Božić.

U svom obraćanju Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbije, prisutnima je rekao da oni ove godine obeležavaju 22 godina partnerstava sa građanima Srbije. Istakao je da će USAID nastaviti da podržava građane i institucije koje pokreću reforme.

„Danas, kada slavite 30 godina od obnavljanja Rotari organizacije u Srbiji, USAID obeležava 22 godine od početka rada u ovoj zemlji. Za to vreme investirali smo blizu 800 miliona evra da pomognemo Srbiji u stvaranju ekonomskih mogućnosti i zaposlenja, kao i u razvoju demokratskih institucija da bi bile sposobnije da građanima pruže potrebne usluge. Naše partnerstvo sa Rotari fondacijom kroz program „Srca Evrope“ deo je tekućih napora da podržimo lokalne organizacije i zajednice i omogućimo bolje uslove za rast i razvoj sredina u kojima žive.

Sa posebnim entuzijazmom proširujemo saradnju sa Rotarijancima da bi škole širom zemlje dobile mBot robote uz pomoć kojih će najmlađi učenici moći da započnu obrazovanje iz STEM predmeta i steknu naučno – tehnološko, inženjersko i matematičko znanje kroz zabavu i neposrednu praksu“, naglasio je Endruz.

Istovremeno naglasivši da je posebno ponosan i na partnerstva izrasla iz zajedničke borbe protiv kovida-19 sa Rotari klubovima Čačak i Pančevo.

Radujemo se predstojećoj saradnji na razvoju ženskog preduzetništva. Verujemo u Srbiju i nastavićemo da radimo zajedno sa vama, kako bi Srbija postala onakva kakva svi želimo da ona bude. Mislim da je pred nama još mnogo toga čemu ćemo se radovati, ali i još više posla koji treba da obavimo zajedno“, zaključio Tod Endruz.

Inače, Rotari zajednica u Srbiji je 23. februara 2023. godine, obeležila dva značajna datuma, 95 godina od osnivanja i trideset godina od obnavljanja roterijanstva u našoj zemlji. Prvi Rotari klub u Beogradu je osnovan je davne 1928. godine, a Rotari klubovi su prestali da rade tokom Drugog svetskog rata. Rad klubova se ponovo obnavlja, u periodu od 1992. do 1995. godine, nakon obnavljanja civilnog sektora. Danas Rotari zajednica u Srbiji i Crnoj Gori okuplja 65 klubova sa 1200 Rotarijanki i Rotarijanaca, podseća Nikola Božić, guverner Rotari Distrikta 2483 za Srbiju i Crnu Goru.

„U prethodne tri godine Rotari klubovi su kroz projekte pomoći našoj zemlji obezbedili 1,5 miliona dolara. Projekti su uglavnom bili usmereni na obezbeđivanje neophodne opreme bolnicama, porodilištima i centrima za vantelesnu oplodnju, moderne školske opreme za IT i STEM obrazovanje, nameštaj za vrtiće…

Rotari zajednica okuplja one uspešne profesionalce i stručnjake širom sveta, koji žele da svoje vreme, znanje, kontakte i novac stave na raspolaganje kako bi pomogli gde je zaista potrebna pomoć, kao i razvoj svoje lokalne zajednice i globalno dobro.

Rotari je skup profesionalaca u svom poslu, to može biti vrhunski obućar i vrhunski advokat, lekar, profesor, preporuka je da u klubu bude zastupljen po jedan član iz svake profesije, kako bi svako dao doprinos“.

Simbol Rotarija je jednostavni točak sa zupčanicima, koji označava civilizaciju i kretanje. Počeo je kao vizija jednog čoveka – Pola Harisa. Ovaj čikaški advokat je 23. februara 1905. osnovao Rotari klub Čikaga, gde su profesionalci različitog porekla mogli da razmenjuju ideje i stvaraju posvećena, doživotna prijateljstva.

„Milion ipo Rotarijanaca širom sveta već 118. godina čini dobro u svetu. Projekti koje realizuju su uvek u oblasti promocije mira, rešavanja problema vode za piće, unapređenja higijene i sanitarnih uslova, briga o zdravlju majke i novorođenčadi, podrška lokalnom ekonomskom razvoju, zaštite životne sredine, obrazovanja. Najpoznatiji projekti su u vezi borbe protiv zaraznih bolesti, među kojima je dečija paraliza. Za 35 godina trajanja projekta globalne vakcinacije i lečenja od dečije paralize sačuvano je 20 miliona života širom sveta“, istakao je Nikola Božić.