21/06/2024
Najnovije vesti
Sveti-Simeon-Mirotocivi-26.-februar-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva-freska

SVETI SIMEON MIROTOČIVI

Autor 26/02/2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svetog Simeona Mirotočivog. Jedan je od najznačajnijih srpskih vladara, najmlađi sin vlastelina Zavide, otac Svetog Save, ktitor, branitelj pravoslavlja.

Na današnji dan 1199. godine u Hilandaru je upokojio Stefan Nemanja, monaškog imena Simeon. Osnivač dinastije Nemanjića koja je vladala srpskim zemljama više od dva veka. Stefan Nemanja, veliki župan Raške, rođen je u Ribnici na Morači, današnjoj Podgorici, verovatno 1114. godine. Pre nego što se 1196. zamonašio, vladao je Srbijom kao veliki župan.

Tadašnju srpsku državu uspeo je da proširi, borio se protiv onih koji su imali različito viđenje Hrista od zvanične verzije tada već šest decenija podeljene crkve. Zbog toga se i Stefan Nemanja smatra rodonačelnikom Srpske pravoslavne crkve. Prvo je kršten kao katolik u rimokatoličkoj crkvi po latinskom obredu, ali kada se vratio u Rašku krstio se drugi put, po grčkom običaju, u crkvi Svetih Petra i Pavla u Rasu.

Prevratom je preuzeo presto velikih župana Raške, s braćom svrgnuo dinastiju Vukanovića, a vlast preuzeo 1166. godine kada je starijeg brata Tihomira, velikog župana štićenika dvora u Carigradu, proterao iz zemlje. Vizantija i Mađarska su često bile u sukobu, a župani Raške saveznici mađarske kraljevine. To je pokušao da promeni vizantijski car Manojlo Komnin postavljanjem Tihomira za upravnika Raške 1163. godine. Stefan Nemanja je zbacio Tihomira. Pokušavao je da se odupre suprematiji Vizantije, ratovao protiv njih u savezu sa Mletačkom republikom, ali da bi spasao svoju zemlju i narod, Stefan Nemanja otišao je kod Komnina da moli za oprost i priznao ga za svog suverena. Potpuno oslobađanje od vrhovne vlasti Vizantije usledilo je nakon smrti vizantijskog cara Manojla Komnina 1180. U savezu sa Ugarskom napao je i Srbiji priključio zetsko primorje (staru srpsku Kraljevinu Duklju), Trebinje, Zahumlje, oblast oko Južne i Velike Morave kao i prostor Kosova i Metohije, bez Prizrena. Nemački car i jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih I Barbarosa, koji je s vojskom na osnovu sporazuma s Nemanjom prošao kroz Srbiju, 1189. nije prihvatio njegovu ponudu za zajedničku borbu protiv Vizantije. Kad su krstaši prešli u Malu Aziju, Vizantija je napala Srbiju 1190. ali je Nemanja uspeo da očuva samostalnost države.

Presto nije ustupio najstarijem sinu Vukanu, već srednjem sinu, kasnije prvom kralju iz dinastije Nemanjića – Stefanu Prvovenčanom, zamonašio se u svojoj zadužbini manastiru Studenica. Sa najmlađim sinom Rastkom, monaškog imena Sava, podigao je Hilandar na Svetoj Gori. Manastir ubrzo postaje središte srpske duhovnosti i knjiženosti. Stefan Nemanja je podigao i crkve i manastire Đurđeve Stupove, Bogorodičin manastir i Svetog Nikolu kod Kuršumlije.

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Simeona Mirotočivog, prvog svetitelja iz loze Nemanjića.