15/04/2024
Najnovije vesti
Episkop šabački Gospodin Lavrentije u poseti Valjevu u jesen X 2021 godine Foto Dragan Krunić

SAHRANJEN VLADIKA LAVRENTIJE

Autor 26/01/2022

Blaženopočivši episkop šabački Lavrentije sahranjen je u zadužbini, u manastiru Svetog Nikolaja Srpskog u Soko Gradu, u posle podnevnim časovima u sredu, 26. januara 2022. godine.

U Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu služena je sveta zaupokojena Liturgija i opelo novoprestavljenom Episkopu šabačkom Lavrentiju (Trifunoviću). Potom je Njegova Svetost Patrijarh srpski Gospodin Porfirije služio opelo nad zemnim ostacima blaženopočivšeg episkopa Lavrentija.

Episkop Lavrentije rođen je na Svetog Savu 1935. u Bogoštici kod Krupnja. U rodnom mestu završava osnovnu školu, gimnaziju u Loznici, a nakon Bogoslovije Svetog Save u Beogradu završava i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Odslužio je vojni rok u Skoplju.

U manastiru Krušedol se 12. avgusta 1958. godine zamonašio, a na Preobraženje, od strane Episkopa sremskog Makarija, u Sabornoj Crkvi u Sremskim Karlovcima rukopoložen je u čin jerođakona.

U čin jeromonaha biva rukopoložen u Crkvi Ružici na Kalemegdanu, na Malu Gospojinu 1961. godine. Tada je postavljen za ekonoma Bogoslovije Svetog Save u Beogradu i za duhovnika Crkve Ružice.

Za misionara odlazi 1962. godine na Kuprešku visoravan, gde obnavlja verski život i staru crkvu u Vukovsku. Godine 1964. postavljen je za nastavnika u novoosnovanoj Bogosloviji u manastiru Krka, te istovremeno opslužuje dve parohije.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru 1967. godine izabran je za vikarnog Episkopa, a 16. juna hirotonisan u Sabornoj Crkvi u Beogradu, sa titulom Episkop moravički. Na vanrednom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 30. marta 1969. godine, izabran je za Episkopa zapadnoevropskog i australijsko-novozelandskog.

Evropski komitet Crkava za pomoć stranim radnicima u Zapadnoj Evropi, 1973. izabrao je Episkopa Lavrentija za svog potpredsednika. Bio je dugogodišnji član Evropskog i bliskoistočnog Biblijskog društva i predsednik Biblijskog društva Srbije, takođe i dugogodišnji Predsednik srpsko-nemačkog društva za saradnju.

Episkop Lavrentije je 25. juna 1989. godine izabran za Episkopa šabačko-valjevskog, s tim da administrira i Zapadnom Evropom.

Na predlog vladike Lavrentija, Eparhija šabačko – valjevska biva podeljena. Za pastira Valjevske biva izabran Episkop Milutin, koji je arhijerejski žezal dobio upravo zahvaljujući predlogu Episkopa Lavrentija. Dve eparhije neguju bratsku ljubav i pružaju podršku, baš kako su to vladike Lavrentije i Milutin činili tokom svog zemaljskog života. Od upokojenja vladike Milutina do ustoličenja vladike Isihija, vladika Lavrentije kao administrator se starao o sveštenstvu i vernom narodu Eparhije valjevske.

Episkop šabački Lavrentije preminuo je u 87. godini, 23. januara 2022. godine u Duhovnom centru “Sveti Sava” u Šapcu. Po godinama episkopske službe, Episkop Lavrentije bio je najstariji u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.