18/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sastanak ministarke Žarić Kovačević i SKGO: Nastavak reforme sistema lokalne samouprave
FOTO-IZVOR-Ministarstvo-drzavne-uprave-i-lokalne-samouprave-Autor-fotografije-Jasmina-Mitrovic-MDULS-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-News-Serbie-vesti-Valjevo-kolubarski-region

Sastanak ministarke Žarić Kovačević i SKGO: Nastavak reforme sistema lokalne samouprave

Autor 13/06/2024

O sprovođenju svih planiranih zajedničkih aktivnosti i mera, dosadašnjim rezultatima uzajamnog rada, ali i sledećim koracima i perspektivi saradnje koja bi trebalo da doprinese ukupnoj reformi sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji, razgovarala je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sa generalnim sekretarom Stalne konferencije gradova i opština Nikolom Tarbukom i njegovim saradnicima.

Na sastanku je posebno bilo reči o održivosti finansiranja nerazvijenih i malih opština, ali i mogućnosti učešća države u kofinansiranju projekata kojima opštine i gradove konkurišu za sredstva kod EU fondova, a posebno je istaknut značaj obezbeđivanja održivosti relativno novog mehanizma međuopštinske saradnje kroz kreiranje posebnog fonda, odnosno definisanja dodatne namene za raspodelu sredstava, koja bi uključivala međuopštinsku saradnju, u okviru Budžetskog fonda preko kojeg se trenutno finansiraju mahom infrastrukturni radovi na lokalu.

Takođe, razgovaralo se o realizaciji najavljene treće faze jednog od najznačajnijih projekata u oblasti menadžmenta ljudskih resursa „Upravljanje ljudskim resursima u jedinicama lokalne samouprave“, koji finansira Evropska unija i Savet Evrope, a potvrđen je i nastavak saradnje u izboru i nagrađivanju najboljih gradova opština u domenu primene principa dobre uprave.

Ministarka Žarić Kovačević pohvalila je dosadašnju saradnju Ministarstva i Stalne konferencije gradova i opština istakavši da je SKGO jedan od najpouzdanijih i najvažnijih partnera Ministarstva na putu izgradnje modernog sistema lokalne samouprave u Srbiji.

Ona je poručila da je Ministarstvo spremno da u saradnji sa SKGO nastavi pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave kako bi se one razvijale na pravi način i u punom kapacitetu. Navela je i da će podržati sve inicijative za koje smatra da bi bile od koristi jedinicama lokalne samouprave.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk je između ostalog predstavio i prioritetne inicijative u domenu izmene i dopune propisa, pre svega Zakona o lokalnoj samoupravni, a govorio je i o planiranoj ratifikaciji dodatne tri odredbe Povelje Evropske unije, čijom realizacijom bi Srbija ušla u grupu zemalja koje su ratifikovale 28 i više odredbi ovog dokumenta.

Sagovornici su se saglasili da nastavljaju dobre odnose i intenzivnu saradnju i u budućnosti, a ministarka Žarić Kovačević se zahvalila SKGO na stručnoj podršci koju pruža opštinskim i gradskim upravama u primeni zakonskih rešenja kroz kreiranje modela akata i sprovođenje obuka i radionica. Ministarka je naglasila doprinos realizaciji projekata koji služe razvoju lokalne zajednice i unapređuju kvalitet života građana, navedeno je u saopštenju u za javnost iz kabineta ministarke Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Autor naslovne fotografije – Jasmina Mitrović MDULS