17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Preko LAP-a obezbeđeno letovanje za 50 osnovaca, školica plivanja i nabavka udžbenika za mlađe osnovce u organizaciji Grada Valjeva
letovanje-LAP-06-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News-Serbie-kolubarski-region

Preko LAP-a obezbeđeno letovanje za 50 osnovaca, školica plivanja i nabavka udžbenika za mlađe osnovce u organizaciji Grada Valjeva

Autor 12/06/2024

Petu godinu uzastopno Lokalna uprava Grada Valjeva, iz sredstava Lokalnog akcionog plana za decu, priređuje letovanje za 50 osnovaca iz škola sa seoskog područja.

Takođe, i ovog leta biće organizovana školica plivanja za 180 prvaka. Prvi put ove godine Grad Valjevo, iz sredstava LAP-a, organizuje nabavku udžbenika za sve mlađe osnovce. Ukupan budžet Lokalnog akcionog plana za decu Grada Valjeva iznosi malo manje od 43 miliona dinara.

U okviru juče održanog roditeljskog sastanka obavljene su formalnosti uz potpisivanje saglasnosti kod notara, tako da je sve spremno da u nedelju, 16. juna deca pođu na more, naznačila je Branka Rosić, zamenik načelnika Gradske uprave Valjeva i sekretar Lokalnog akcionog plana za decu.

Branka Rosić, zamenik načelnika Gradske uprave Valjeva i sekretar Lokalnog akcionog plana za decu

Grad Valjevo, već petu godinu organizuje odlazak dece sa seoskog područja na more. Ove godine će pedesetoro dece iz seoskih škola, uzrasta od četvrtog do sedmog razreda boraviti u Čanju, od 16. do 24. juna, u hotelu “Montemar” sa četiri zvezdice koji se nalazi 250 metara od obale. Deca će imati sedam punih pansiona, obezbeđen je prevoz. Idu dve učiteljice, dva instruktora plivanja jer su to većinom deca koja ne znaju da plivaju i obavezno ide lekar, njegovo prisustvo je obavezno 24 sata.  

Predlog koje dete odlazi na more i ispunjava uslove davali su isključivo direktori škola, a kriterijume, odnosno uslove je utvrdio odbor za implementaciju Lokalnog akcionog plana za decu. Jedan od tih uslova jeste da su deca dobrog ponađanja, da su porodice socijalno i materijalno slabijeg statusa, da deca do sada nisu letovala u okviru ovog programa, da su osvajala nagrade na takmičenjima.

Polazak je u nedelju, 16. juna, u večernjim satima, a povratak je 24. juna. Mališane uvek šaljemo na Crnogorsko primorje“, rekla je zamenik načelnika Gradske uprave i sekretar Lokalnog akcionog plana za decu, Branka Rosić, pojasnivši da je roditeljski sastanak priređen radi upoznavanja roditelja, dece, međusobno i sa pratiocima, kao i radi obavljanja organizacionih formalnosti, kao što je potpisivanje saglasnosti uz prisustvo notara.

Tešići iz Dračića

Jedanaestogodišnji Darko Tešić završava peti razred u školi u Dračiću i priprema se za letovanje sa drugarima preko LAP-a Grada Valjeva. Kaže da je bio baš srećan kada su ga obavestili da ide na more. Očekuje da nauči dobro da pliva i kaže da je to baš lep početak letnjeg raspusta. Njegova majka Suzana kaže da se već pripremaju i da treba dosta izdvojiti da bi poslali dete na more: On ima nekih stvarčica, još nešto moramo dodatno kupiti. Ne mora da ima previše. Mi kao porodica nikad nismo išli na letovanje, njega su tetke jednom vodile. Dosta je poslova tokom leta na selu. Uslužno za druge imamo farmu junadi, tako da je i tu mnogo posla.

Magdalena Jakovljević iz Sitarica

Magdalena Jakovljević iz Sitarica završava sedmi osnovne i kaže da joj ovo letovanje mnogo znači: Biću u društvu drugarica i verujem da će biti lepo. Tokom letnjeg raspusta obično sam kući, radim. Pomažem oko maline, kupine, sena, svega. Već je počelo branje malina. Pomažem od malih novu, kaže Magdalena.

Sve administrativne troškove oko pripreme letovanja snosi Grad Valjevo kako bi u što većoj meri izašli u susret porodicama mališana. Prema rečima Branke Rosić, iz sredstava Lokalnog akcionog plana za decu grada Valjeva, priređen je i niz drugih akcija, kao što je školica plivanja, a tokom zimskog raspusta odlazak na Divčibare za decu iz gradskih škola.

Takođe, ove godine nabavljamo udžbenike za decu od prvog do četvrtog razreda. Nadamo se da ćemo aktivnosti u okviru Lokalnog akcionog plana proširiti. Trudimo se da podjednako budu zastupljena deca iz seoskog i gradskog područja, naglasila je Branka Rosić, zamenik načelnika Gradske uprave i sekretar Lokalnog akcionog plana za decu, dodavši:

Škola plivanja biće održavana tokom jula i avgusta za 180 dece uzrasta prvog razreda gradskih škola. To su deca neplivači koja će uz pomoć instruktora plivanja proći obuku na bazenima u Petnici. Konkurs je u toku. Mi smo već poslali pismo svim direktorima škola, koji će preko svojih učiteljiva prvog razreda dati predloge i onda mi pravimo grupe. Deca su organizovana u grupe, imamo autobus, odnosno prevoz do Petnice, i to je svakim radnim danom od 830 do 12 časova.

Po prvi put Grad Valjevo preko LAP-a organizuje javnu nabavku za obrzbeđivanje udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, za sve mlađe osnovce iz gradskih i škola sa seoskog područja. Prema planu, javna nabavka treba da bude završena 6. jula. Vrednost nabavke udžbenika je 35 miliona dinara.

Podsećamo, preko LAP-a je na kraju kalendarske godine priređena podela paketiće za decu iz socijalno i materijalno ugroženih porodica i decu koja su bila na bolničkom lečenju pred doček Nove godine. Ukupan budžet Lokalnog akcionog plana za decu Grada Valjeva iznosi 42.950.000 dinara.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta “Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 3” podržanog od strane Grada Valjeva u 2024. godini.

Podsećanje – U vrtiću Bubamara u Valjevu obeležen Svetski dan osoba sa autizmom – možete pročitati OVDE

Podsećanje – LAP Valjevo 2023: Besplatno letovanje za 50 osnovaca – možete pročitati OVDE

Podsećanje – LAP 2022: 50 osnovaca iz valjevskog kraja prvi put ide na more – možete pročitati OVDE