12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • SAVETODAVNI RAD SA GRAĐANIMA O IMUNIZACIJI PROTIV COVID-19
Dom-zdravlja-akcija-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

SAVETODAVNI RAD SA GRAĐANIMA O IMUNIZACIJI PROTIV COVID-19

Autor 03/02/2023

Posle akcije početkom nedelje u Udruženju penzionera, Dom zdravlja Valjevo – Služba polivalentne patronaže, juče je u ambulanti Peti puk organizovao akciju promocije vakcinacije protiv kovid-19.

Građani su imali priliku da čuju informacije o imunizaciji protiv ove bolesti i da sa zdravstvenim radnicima razgovaraju o svojim stavovima i dilemama o vakcinaciji.

Takođe, mogli su da prekontrolišu krvni pritisak i nivo šećera u krvi. U razgovoru su učestvovali i članovi Tima za implementaciju projekta Svetske zdravstvene organizacije.

Vesna Pavlović, glavna sestra Patronaže istakla je: „Možda je sada manje u fokusu, ali svedoci smo koliko je kovid-19 uticao na zdravstveno stanje pojedinaca, naše nacije i globalno. Zato podsećamo sugrađane da je, uz ostale preventivne mere, vakcinacija izuzetno značajna.

Pozivamo one koji to do sada nisu učinili da razmišljaju o otpočinjanju vakcinacije, a one koji jesu da prime dodatne buster doze, pogotovo stariji sugrađani i hronični bolesnici.

Sada je na raspolaganju najnovija, bivalentna vakcina, koja se prima kao buster posle tri primljene doze, a može se primiti tri meseca nakon prethodne.

Naš Dom zdravlja raspolaže bivalentom vakcinom i građani se svakog radnog dana od 7 do 13 sati mogu posavetovati sa lekarom, razrešiti svoje dileme i odlučiti se za vakcinaciju.“

Akcija promocije vakcinacije protiv kovid-19 u Valjevu se organizuje u okviru projekta “Podrška angažovanju zajednice u kampanji vakcinacije protiv virusa kovid-19”, u saradnji sa nevladinom organizacijom „Asocijacija Duga“, a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije i USAID, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije pružaju podršku promociji vakcinacije protiv kovida-19 u Srbiji.

U okviru projekta tokom februara biće održano još promotivnih aktivnosti. Dom zdravlja Valjevo će organizovati predavanje za sugrađane starije od 60 godina i hronične bolesnike, kao i ostale zainteresovane građane, o značaju imunizacije protiv kovid-19, uz mogućnost vakcinacije posle predavanja.