16/06/2024
Najnovije vesti
PSD-Magles-akcija-28-januara-2023-valjevski-kraj-Gradac-prenosi-Objektiva.rs_

ŠETNJA UZ GRADAC

Autor 05/02/2023

Planinarsko – smučarsko društvo Magleš danas priređuje šetnju duž kanjona reke Gradac.

Polazak je u 8 časova sa parkinga ispred prostorija PSD Magleš, a povratak najkasnije do 17 časova. Iz Valjeva, trasa vodi pored Pivare na Ćelijsko brdo, do Strmne gore i Lelića, zatim na Šareno platno, potom do Ćelija, da bi se pored Aničića vratili u Valjevo.

Vodič Dragan Pantelić kaže da je staza, u ukupnoj dužini od 24 kilometra i da je srednje teška. Takođe napominje da ima deonica kojima do sada nisu išli, u kombinaciji sa već poznatim stazama.

Na sličnoj akciji održanoj 28. januara, bilo je 40 učesnika, među kojima osmoro dece.

Profesor fizike, Predrag Stefanović, bavi se planinarenjem, u početku kao član „Povlena“ da bi, nakon 13 godina prešao u Planinarsko – smučarsko društvo „Magleš“. Kaže da kada je u mogućnosti rado odlazi u šetnje po prirodi. Deluje veoma jednostavno, ali i zadivljujuće, da za nekoliko sati pređe više desetina kilometara, ali iza njega je 15 godina planinarskog staža.

„Još kao dete provodio sam dosta vremena u prirodu, na pecanju sa ocem, ili u branju gljiva i šumskih plodova sa bakom i majkom.

U svet planinarstva ulazim 2008. godine kada sam počeo da radim u Prvoj osnovnoj školi, imali su odličnu saradnju sa Planinarskim društvom Povlen. Bilo je to društvo puno energije koje je na ledini ispod Velikog Povlena napravilo jedan od najboljih domova u Srbiji. Sa njima sam upoznao naš kraj. Napravili smo i nekoliko zimskih i letnjih kampova sa decom predškolskog i školskog uzrasta,“ kaže Predrag Stefanović naglašavajući da planinarenje nije kao ostali sportovi i da su svi kao porodica, bez obzira u kom su klubu.

Predrag Stefanović (prvi sa desne strane) sa prijateljima na Malom Povlenu

„U planini sam sreo mnogo ljudi, raznih profesija, i srećne i tužne, zdrave i bolesne. Svi smo došli da nađemo svoj mir i odmorimo se od svakodnevnih obaveza.

Nakon svake akcije oseća se zadovoljstvo zbog kvalitetno provedenog dana u prirodi, “osvojenog” vrha, pogleda i čistog vazduha i vode sa izvora Madžarije.

Planinarenje je teško preporučiti, ukoliko osoba nije ljubitelj prirode, ne voli šetnju.

To je sport koji nudi mnogo, ali treba biti pažljiv u izboru aktivnosti i akcija na koje se ide. Treba dobro poznavati sebe i svoje mogućnosti, uz dobru opremu kako bi bilo uživanje. Planinarenje je jedna od najboljih aktivnosti za opšte zdravlje. Nevezano za uzrast, mogu se baviti i deca, kao i penzioneri,“ rezimira profesor, Predrag Stefanović, član PSD Magleš iz Valjeva, pri tome naznačavajući da u planinarenju svaki pojedinac određuje tempo hoda koji mu prija, a jednako je važan boravak na čistom vazduhu, u zdravom prirodnom okruženju.