15/04/2024
Najnovije vesti
Povlen-drustvo-Magles-sa-planinarima-iz-drustva-Fruska-Gora-iz-Novog-Sada-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

POVODOM GODIŠNJICE, PSD MAGLEŠ PRIREĐUJE NIZ PLANINARSKIH AKCIJA

Autor 25/01/2023

Planinarsko – smučarsko društvo Magleš iz Valjeva, u okviru obeležavanja 75. godišnjice od osnivanja, u saradnji sa Turističkom organizacijom Valjevo, priređuje 28. januara 2023. godine, prvu u nizu, planinarsku akciju otvorenu za sve zainteresovane učesnike.

Okupljanje je u 8 časova i 50 minuta ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog, a polazak na akciju u 9 sati. Prema rečima vođe akcije, člana Planinarskog smučarskog društva Magleš iz Valjeva, Dragana Pantelića, u subotu, 28. januara je prvi u nizu izleta za sve zainteresovane sugrađane.

„Povodom 75 godina postojanja i rada PSD Magleš, organizujemo pešačenje za građane Valjeva, po okolini našeg grada. Svakog meseca tokom 2023. godine vodićemo sve zainteresovane u šetnju po prirodi u bližem okruženju, na staze od 10 do 15 kilometara, a da nisu previše zahtevne.

mapa-setnje kanjon reke Gradac put za Lelić manastir Ćelije Aničići vodozahvat Ploče River bar Meina česma -za-28-januar-Magles-i-TO-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs

Prva staza ide od Sabornog hrama pored Kolubare do parka na Pećini. Pa, preko mosta na ušću Jablanice i Obnice, odnosno gde nastaje Kolubara. Zatim idemo kroz šumu iznad pivare i pored konjičkog kluba Grom i izlazimo na asvaltni put prema Leliću. Posle 300 metara hoda po asfaltu, skrećemo na makadam i idemo do Ćelijskog brda odakle se preko Aničića, pored River bara i Mejine česme vraćamo na polaznu tačku. Ukupna dužina planirane staze za subotu, 28. januar iznosi 11,5 kilometara. Prema planu, povratak na polaznu tačku je do 16 časova.

Pored ostalog, tokom izleta, sa učesnicima razgovaramo o planinarenju i prirodi. Poziv za pešačenje važi za sve građane Valjeva, samim tim i za članove našeg i drugih društava, kao i za iskusne planinare.

Najbitnije je da građani, koji odluče da učestvuju u akcijama PSD Magleš, za pešačenje imaju cipele sa dobrim đonom ojačanim kramponima, da ponesu ranac i u njemu rezervnu preobuku ako se oznoje, nešto za hranu i obavezno vodu,“ savetuje Pantelić, iskusan planinar i član PSD Magleš koji je samo tokom prošle godine prepešačio više stotina kilometara i, od početka 2023. prešavši već više od sto kilometara, učestvujući na brojnim akcijama Društva.

75 godina SPD Magleš Valjevo prenosi Objektiva.rs

Prijave zainteresovanih za predstojeću akciju, najavljenu za subotu, 28. januar, su moguće putem telefona 0652894577 Dragana Pantelića Pante.

Inače, prošle nedelje članovi Planinarsko – smučarskog društva Magleš su bili domaćini planinarima iz udruženja „Fruška gora“ iz Novog Sada priredivši akciju na Povlenu.

Tome je prethodila takođe jednodnevna zajednička akcija sa članovima Planinarskog društva „Oštra Čuka“ iz Sokobanje sa kojima su obišli vodopad Ripaljku i izletište Ozren. Potom su se vratili u Sokobanju, prešavši 13 kilometara uz visinsku razliku oko 300 metara. Tom prilikom, 15 učesnika akcije, za samo par sati, prešli su planine Devica i Ozren.