25/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Skupština Srbije odbija promene o Zakonu o radu
predsednik-Udruzenih-sindikata-Srbije-Sloga-Zeljko-Veselinovic-u-Valjevu-Foto-Dragan-Krunic Objektiva.rs

Skupština Srbije odbija promene o Zakonu o radu

Autor 22/04/2023

Udruženi sindikati Srbije Sloga u saopštenju za javnost navode da je većina poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije juče odbacila predlog da se dnevni red sednice zasedanja dopuni tačkom predloga Zakona o radu, koji su podneli poslanici iz poslaničke grupe „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“.

„Nismo iznenađeni što je prilikom glasanja vladajuća većina odbacila ovaj predlog, koji predstavlja gorući problem za mnoge građane Srbije. Međutim, iznenađeni smo što nismo dobili podršku od pojedinih stranaka takozvanog desnog centra i desnice, koje se takođe očigledno samo deklarativno zalažu za izmenu Zakona o radu. Ovaj događaj samo potvrđuje da je ideologija takvih stranaka istorijski naklonjena isključivo očuvanju kapitala i smanjenju radničkih prava u korist poslodavaca.

Kao sindikat i koalicija, nećemo odustati od namere da se aktuelni Zakon o radu promeni, jer je naš predlog zakona usklađen sa EU normama i sadrži niz konkretnih rešenja, kao što je regulacija agencijskog zapošljavanja, koje se trenutno najviše zloupotrebljava. Radnici u Srbiji moraju da shvate ko je na njihovoj strani i da podrže isključivo one koji se zalažu za pravedno vrednovanje njihovog rada, a ne njegovo zloupotrebljavanje, kako je to slučaj danas.

Srbiji su potrebne hitne promene na stvaranju države zasnovane na principima socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti i sistema ravnoteže između tržišne ekonomije i socijalne zaštite koja se istinski fokusira na zaštitu radničkih prava, pružanja univerzalne zdravstvene zaštite, obrazovanja i na smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti kroz progresivno oporezivanje i pravednu redistribuciju bogatstva,“ navedeno je u saopštenju za javnost USS Sloga.