19/05/2024
Najnovije vesti
PSD-Magles-clanovi-cistili-korito-reke-Ljubostinja-eco-akcija-Dan-planete-22-04-2023-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Članovi „Magleša“ na ekološkoj i akciji uz Gradac i „Danima sremuša“ na Taoru

Autor 22/04/2023

Planinarsko smučarsko društvo Magleš u saradnji sa TO Valjevo danas priredilo četvrtu etapu pešačenja za građane. Istovremeno, članovi Magleša učestvovali i na manifestaciji Dani sremuša i na akciji priređenoj povodom Dana planete.

Članovi PSD Magleš, Marko Pajić i Ana Brajović sa svojim sinom, koji još nije napunio godinu dana, su učestvovali na ekološkoj akciji „Zavrni rukave“ priređenoj povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila. Planinari „Magleša“ su aktivno podržali akciju čišćenja korita reke Ljubostinje u vodotoku kroz Valjevo.

Na popularnoj manifestaciji Dani sremuša, održanoj u Gornjem Taoru podno Povlena, 22 člana Planinarsko smučarskog društva „Mgleš“, raspoređenih u pet ekipa, takmičili su se u pripremi jela od sremuša. Prvo mesto je osvojio tim Jelene Birčanin. Pored zahvalnice i pehara, dobili su i nagradni vikend u Vrujcima za dve osobe. Sledila ih je ekipa Jovana Sipića, takođe iz „Magleša“ i oni su osvojili zahvalnicu, pehar i 10 hiljada dinara.

Istovremeno, 15 članova PSD Magleš je učestvovalo u četvrtoj po redu etapi pešačenja do Degurića, koje priređuju sa Turističkom organizacijom Valjevo. Bilo je ukupno 57 učesnika, Valjevaca svih generacija. Ovom prilikom su se priključili i učenici, njih 15 iz Valjevske gimnzije sa profesorkom srpskog jezika, Sandrom Sofronić i 23 učenika Osnovne škole „Sestre Ilić“ sa profesorkom fizičke kulture, Marijom Nožicom.

PSD-Magles-akcija-za-gradane-Valjevce-22-04-2023-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva
Na akciji PSD Magleš pešačenja do Degurića učestvovali učenici OŠ Sestre Ilić i Valjevske gimnazije

Prema rečima vođe akcije, Dragana Pantelića iz PSD Magleš, na stazu dugu 13,5 kilometara su pošli u 10 časova, ispred Hrama Hristovog vaskrsenja.

Staza je lagana i namenjena svim uzrastima. Kretali smo se uz reku Gradac od hrama, pored stadiona, Tadića mlina, brane, Mejine česme. Kod River bara smo prešli most i pored Vajata se uputili prema konjičkom klubu Degurić. Nastavljamo dalje prema Degurića pećini, prelazimo mostića na potočiću koji izlazi iz pećine i obeleženom stazom idemo ka drugom konjičkom klubu Harmonija. Tu smo napravili dužu pauzu za razgledanje i osveženje. Vratili smo se istom stazom do Hrama. Bilo je ukupno 57 učesnika četvrte etape pešačenja okolinom Valjeva – zaključuje Pantelić iz PSD Magleš.

Članovi Planinarsko smučarskog društva već sutra, u nedelju, 23. aprila, nastavljaju nove akcije u prirodi preko Podbukova, na Drenovački kik i do vodopada Klokočevac.

Staza je kružna i zahteva dobru kondiciju. Ukupna etapa može biti i oko 25 kilometara, ali će vođa akcije Goran Goloskoković, izabrati maršute povoljne za sve učesnike. Polazak je u 7 časova ispred prostorija PSD Magleš. Preporuka je da učesnici prilagode odeću, obuću i svu prateću opremu vremenskim uslovima. Takođe, da ponesu bar 1,5 litar vode i hranu. Na akciji na Podbukovima svi učestvuju na svoju odgovornost i potrebno je da se pridržavaju Pravilnika o bezbednom izvođenju akcije – savetuje Dragan Pantelić iz Planinarsko smučarskog društva „Magleš“ iz Valjeva.