17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sloga: Minimalac od 400 evra – naizgled velika brojka, a mala kupovna moć
Udruzeni-sindikat-Srbije-Sloga-02-08-2022-neophodno-povecanje-plata-i-penzija. Objektiva.rs Valjevo Srbija

Sloga: Minimalac od 400 evra – naizgled velika brojka, a mala kupovna moć

Autor 27/07/2023

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju nezadovoljstvo povodom najave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o povećanju minimalne zarade na oko 400 evra do kraja ove godine.

Ova odluka predstavlja nastavak obesmišljavanja socijalnog dijaloga i dogovora, odnosno konsenzusa o ceni minimalne satnice između Vlade, poslodavaca i sindikata. Ovime se još više obeshrabruje i marginalizuje uloga institucija u odlučivanju o ključnim ekonomskim pitanjima.

Ovakav potez takođe ilustruje neustavno mešanje institucije predsednika u rad Vlade Srbije, čime se dodatno jača autoritarna vlast. To stvara lažnu sliku brige o radnicima i njihovom standardu, dok istovremeno standard života ima ubrzani pad.

Iako se obećava iznos od 400 evra, kupovna moć tog iznosa danas nije ista kao 2012. godine kada je aktuelna vlast došla na vlast obećavajući bolji život građanima. Uprkos nominalnom rastu zarada, kupovna moć je opala zbog visokih cena osnovnih životnih namirnica, posebno hrane, mleka, mesa i povrća. O ceni komunalnih usluga, struje i ogrevanja, ne treba ni govoriti.

Nažalost, postali smo taoci neodgovorne vlasti i uvozno-izvoznih kartela. Imamo najveće cene u regionu, ali i u Evropi, posebno kada je hrana u pitanju.

U Nemačkoj je, na primer, minimalna satnica 12,5 evra. Srbija ekonomski ne može da se poredi sa Nemačkom, ali trećina te satnice bi bila pravičnija za radnike u Srbiji. Prezir prema ovom narodu mora prestati, jer sledeće inicijalno narodno nezadovoljstvo može biti nemogućnost preživljavanja. Istovremeno, predstavnici vlasti nose odeću i obuću koja košta nekoliko hiljada evra, dok neko na minimalnoj zaradi ne može detetu da priušti ni kiflu.

Kao sindikat, zahtevamo pravednije uslove i pristojne zarade za sve radnike. Pozivamo na razum i odgovornost kako bi se pronašlo rešenje koje će biti u korist radnika, a ne samo vlasti i poslodavaca, posebno tajkuna koje narod među sobom sve više naziva „srpskim oligarsima“, navedeno je u saopštenju Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.