17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS Sloga – Povećati minimalac za 20 posto odmah, od januara još toliko
USS-Sloga-Beograd-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva radnicima male plate političari mito korupcija

USS Sloga – Povećati minimalac za 20 posto odmah, od januara još toliko

Autor 15/07/2023

“Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pridružuju se zahtevima za povećanje minimalne cene rada koje su zahtevali Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” i Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) da se minimalne zarade za 2024. godinu uvećaju za više od 20 odsto, ali s bitnom razlikom koju mi tražimo a to je da se već ove godine, od 1. jula, uvećaju za 20 odsto, a da se od januara sledeće godine dodatno uvećaju za još toliko.

Neverovatno je da predstavnici takozvanih reprezentativnih sindikata, članova Socijalno-ekonomskog saveta konstatuju  da su troškovi života već porasli 30 odsto, a istovremeno tek za narednu godinu traže uvećanje od 20 procenata. Gde je tu logika?

Stoga, pozivamo ih da pre pregovora o povećanju “minimalca” organizuju sastanak, pozovu sve veće sindikalne centrale i strukovne sindikate kako bi zajednički dogovorili cenu, strategiju i nastup pred Vladom Srbije i poslodavcima, jer Vlada svaki put godinama unazad mimo sindikalnih zahteva utvrđuje minimalnu cenu rada.

Ukoliko Vlada i poslodavci odbiju zajedničke dogovorene zahteve, da razradimo mogućnost organizovanja generalnog štrajka u Srbiji, budući da problem niskih plata i kupovne moći sve više postaje generator socijalnog nezadovoljstva i akumulira opravdani gnev građana.

Odgovorni sindikati treba da budu solidarni i da sarađuju sa drugim sindikatima kako bi se pojačala sindikalna snaga i uticaj kroz zajedničke akcije. U krajnjoj liniji, sindikati moraju biti svesni svoje odgovornosti prema radnicima i svoje uloge u zaštiti njihovih prava, jer nijedan sindikat u Srbiji samostalno ne može ostvariti svoje ciljeve. To zahteva aktivno angažovanje, transparentnost, saradnju i sindikalnu solidarnost.

Samo kroz takve napore i akcije moguće je stvoriti pravednije uslove rada i poboljšati životni standard radnika u Srbiji, koji je očajan, bedan i ponižen”, rečeno je u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga.