21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sloga: NALED-ov predlog podriva radnička prava
Sindikat-Sloga-promocija-novog-Zakona-o-radu-u-Valjevu-Foto-Dragan-Krunic-Objektiva-rs.jpg

Sloga: NALED-ov predlog podriva radnička prava

Autor 30/05/2023

„Udruženi sindikati Srbije Sloga protive se predlogu Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) o ukidanju obaveze korišćenja prvog dela godišnjeg odmora u kontinuitetu, jer se njome gube mogućnosti za nesmetano putovanje i odmor van mesta rada i stanovanja.

Naledov predlog je potpuno suprotan interesima radnika, jer omogućava poslodavcima, posebno onima koji su nesavesni (a nažalost, takvih je mnogo), da radnicima rascepkaju godišnji odmor na više delova i to rade onda kada isključivo njima odgovara, odnosno, kada poslodavac ima manje posla. U praksi to znači da radnik ne može otputovati na more, planinu, banju ili zavičaj,  jer mu poslodavac može davati godišnji odmor “ na kašičicu” tokom godine 10, do 15 puta, po dan, dva ili tri, čime se godišnji odmor obesmišljava.

Takođe, smatramo da je ovo još jedan loš potez aktuelne vlasti da se dodvori poslodavcima, posebno stranim, u nuđenju još jeftinije i poslušnije radne snage, što nije dobro rešenje za stvaranje normalne ekonomske klime u Srbije, već produbljuje još veći jaz i masovniji odlazak na rad u inostranstvo.

Podsećamo, prema tvrdnjama NALED-a radnicima u Srbiji bi trebalo omogućiti fleksibilnije korišćenje godišnjeg odmora, a to bi se po njima postiglo ukidanjem obaveze da prvi deo odmora moraju da iskoriste u trajanju od najmanje dve nedelje bez prekida, što je jedna od 18 novih preporuka njihove Sive knjige 15“, navedeno je u saopštenju Udruženih sindikata Srbije Sloga.