24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Najuspešnije ekipe Crvenog krsta Valjevo učestvuju na takmičenju iz prve pomoći u Čačku
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Gradsko-takmicenje-prva-pomoc-FOTO-CK-Va-Medicinska-skola-26-05-2023

Najuspešnije ekipe Crvenog krsta Valjevo učestvuju na takmičenju iz prve pomoći u Čačku

Autor 30/05/2023

Crveni krst Valjevo je održao Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći i realističnom prikazu povreda i stanja, u saradnji sa srednjom medicinskom školom „Dr Miša Pantić“ iz Valjeva. Najuspešnije tri ekipe učestvuju na takmičenju u Čačku, 10. juna.

Pored učenika srednje Medicinske i članova Opštinske organizacije CK, učestvovali su i osnovci. Bilo je oko 50 učesnika, rekao je Aleksandar Tomić, sekretara Crvenog krsta Valjevo.

„Posle dužeg vremena imali smo i takmičare u kategoriji podmladak, uzrasta od petog do osmog razreda osnovne škole. Ove godine su učestvovali učenici iz OŠ Desanka Maksimović i OŠ Milovan Glišić. Oni su od prošle godine članovi podmlatka Crvenog krsta Valjevo. Naša zamisao je da sledeće godine imamo najmanje po jednu ekipu iz svake osnovne škole sa teritorije grada, a ukoliko bude kapaciteta, i iz seoskih škola.

Crveni krst Valjevo je u razgovorima sa predstavnicima valjevskih osnovnih i srednjih škola saznali smo da su učenici zainteresovani za savladavanje znanja i veština za ukazivanje prve pomoći, ali i za realističnim prikazom povreda i stanja.

Kako je veliko gradsko takmičenje i veliki logistički zahvat, naravno i priprema ekipa, iskoristili smo višegodišnju saradnju sa Medicinskom školom da ove godine realizujemo Gradsko takmičenje samo sa aktivnim članovima Omladine i Podmlatka Crvenog krsta Valjevo. Bilo je oko 50 učesnika sa nastavnicima i markirantima.

Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-CK-Va-Gradsko-takmicenje-prva-pomoc-i-realan-prikaz-rana-i-stanja-srednja-Medicinska-skola
Crveni krst Valjevo u petak 26. maja održao Gradsko takmičenje u prvoj pomoći i realističnom prikazu rana i stanja u Medicinskoj školi “Dr Miša Pantić” u Valjevu

Takmičenje je proteklo u odličnoj atmosferi, posebno radi međusobne podrške takmičara, što je možda i najjači utisak. Takva solidarnost je čitavo takmičenje pomerila sa baznog pristupa nadmetanju, više prema prezentaciji veština ukazivanja prve pomoći.

Ipak, vredi napomenuti da će ekipe pobednika iz sve tri kategorije: podmladak, omladina i realističan prikaz, predstavljati Crveni krst Valjevo na međuregionalnom takmičenju u Čačku, 10. juna.

Svima im želimo sreću, u nadi da će „Prva pomoć“ kao vannastavna disciplina u valjevskim školama, u organizaciji Crvenog krsta, doživeti kvalitativnu tranziciju.

Istovremeno, Crveni krst Valjevo se zahvaljuje Medicinskoj školi na saradnji, naročito profesorima aktiva zdravstvene nege koji su pripremali takmičenje i učesnike u domenu prve pomoći,“ rekao je Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo.