29/09/2023
Najnovije vesti
stomatološka zubna ambulanta OŠ Milovan Glišić Valjevo Objektiva.rs

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA U OŠ MILOVAN GLIŠIĆ

Autor 16/03/2022

Otvorena je stomatološka ordinacija za učenike u Osnovnoj školi Milovan Glišić. Radno vreme je od 7.30 do 13.30 sati.

Sada sve osnovne škole u gradu imaju zubnu ambulantu, kao i Tehnička i Poljoprivredna škola. Tim povodom, direktorka Doma zdravlja Valjevo, dr Bojana Janković kaže:

Veliko nam je zadovoljstvo da je formirana zubna ambulanta u novoj, divnoj i prostranoj Šestoj školi. Ranije je, u staroj zgradi, postojala stomatološka ordinacija, pa je bio period korone, tako da je sada pravo vreme da je aktiviramo. Pozivam decu da dolaze, da spreče i leče bolesti zuba.

Ordinacija je bez problema realizovana u saradnji sa Gradskom upravom, direktorkom škole i načelnicom Stomatologije. U planu nam je, a videćemo koliko ćemo uspeti, da aktiviramo ordinacije u Predškolskoj ustanovi.”

Nataša Badovinac, direktorka škole Milovan Glišić, kaže da je ovo bilo veoma potrebno:

Prošle su tri godine kako smo se uselili u novi objekat i napokon smo uspeli zajedničkim snagama da izdejstvujemo da naša deca imaju ordinaciju. To je potreba naših učenika, a roditelji su bili jako zainteresovani. Stomatološka ordinacija i celodnevna nastava dve su jako lepe novine ove školske godine u našem novom objektu.

Dr Snežana Đurić, specijalista dečje i preventivne stomatologije i načelnica Stomatološke službe DZ Valjevo, zahvalila se direktorkama Doma zdravlja, Šeste škole i gradonačelniku, za podršku i pomoć u realizaciji ovog projekta.

Kao dečji stomatolog, sa preko 30 godina rada sa decom, odlično znam kakva je blagodat školske stomatološke ambulante. Za dobar obuhvat dece i mogućnost preventivnih mera najbolji način je da to bude u školi. Najbitnije od svega je što ostvarujemo kontakt sa najmlađim pacijentima, stičemo poverenje i pomažemo im da prebrode strah od stomatologa.

Redovnim pregledima blagovremeno uočavamo početni karijes, saniramo ga, lečimo komplikacije karijesa, ortodontske anomalije, učimo ih pravilnoj ishrani i higijeni usta i zuba itd.

Ministarstvo zdravlja je propisalo obavezne usluge za svako dete, a to podrazumeva minimum jedan stomatološki pregled godišnje, uklanjanje naslaga, tri puta fluorizacija zuba, zalivanje fisure, individualni zdravstveno-vaspitni rad, zatim rad u maloj grupi i životna demonstracija. Znači, svako dete bi trebalo bar šest puta u toku školske godine da prođe kroz našu ordinaciju.”

Dr Đurić naglašava da je preventiva osnovni cilj rada školskih zubnih ordinacija, kao i sticanje poverenja i navika najmlađih sugrađana.

Ordinacija je komforna i adekvatno opremljena, a pružaće usluge za 640 učenika. Radno vreme je od 7.30 do 13.30 sati.