21/06/2024
Najnovije vesti
Sveti-Dimitrije-Mitrovdan-8-novembar.jpg Solun zaštitnik Grčka Rusija Srbija velika slava Eparhija Valjevska Objektiva.rs Valjevo

SVETI DIMITRIJE – MITROVDAN

Autor 08/11/2022

SPC i vernici danas obeležavaju Svetog Dimitrija – Mitrovdan jednu od najvećih slava u Srbiji jer je proslavljaju brojna domaćinstva i esnafi. Slavska trpeza je mrsna, osim ukoliko je praznovanje u sredu ili petak.

Mitrovdan je posvećen antičkom zapovedniku Dimitriju Solunskom. Uvek se slavi 8. novembra i u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom. Mošti Svetog Dimitrija su u Solunu, tako da je zaštitnik ovog grčkog grada.

Brojna su narodna verovanja koja se odnose na Mitrovdan. Jedno kazuje da pred slavu treba ostati kod kuće jer ko nije, cele godine će bivati po tuđim kućama.

U našoj epskoj poeziji je od davnina zapisano: “Mitrov danak – hajdučki rastanak” jer su se, na ovaj dan, hajduci rastajali, odlazeći kod jataka gde će provoditi zimu.

Takođe, narodna predskazanja ukazuju da ukoliko na Mitrovdan bude oblačno – biće topla zima, ali ako je vedro i ima mraza – sledi duga i hladna zima sa mnogo snega.