12/07/2024
Najnovije vesti
Slava-u-ZC-Va-Sveti-Vraci-prensi-Objektiva.rs-14-11-2023

Sveti Vrači – slava lekara Zdravstvenog centra Valjevo

Autor 14/11/2023

U prisustvu brojnih gostiju Zdravstveni centar Valjevo, svečano je obeležio svoji slavu Svete Vrače i Besrebrenike Kozmu i Damjana. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop valjevski g. Isihije.

“Velika je radost da smo danas ovde se okupili u ovoj bolnici koja služi gradu Valjevu i čitavoj Kolubarskoj oblasti. Plemenito zvanje lekara je poštovano u svim narodima, a pogotovu ovde kod nas i mi se zaista možemo pohvaliti ovom ustanovom, kako Bolnicom, tako i Domom zdravlja koji su uvek na usluzi čovekoljubivo i pomažu svima ljudima koji dolaze ne samo redovno nego i onim ljudima koji su bez osiguranja i potrebnih sredstava. Upoznati smo i sa raznim koracima koje preduzima Bolnica da usavrši svoje delovanje i zaista možemo i da svedočimo tome.

Slava Svetih Vrača je ovde ustanovljena prigodno i oni su nam uzor, oni su nam podsticaj, jer Sveti Kozma i Damjan su na ovakav isti način posvećeno služili svojim bližnjima. Imali su veštinu lekarstva, ali su ujedno i bili svetitelji Božiji i to su bili ljudi koji osim što su bili stručnjaci imali su i dar molitve i dar ljubavi prema bližnjem. Najbolje kada se obe te dimenzije spoje i kada je lekar ujedno i čovek Božiji i kada zajedno s apacijentom učestvuje u tom delu Božijeg pomaganju svome bližnjem.

Neka je blagoslov Božiji na svima vama koji ovde radite i još više na svima koji se ovde leče, i neka su molitve zastupničke svetih Vračeva Kozme i Damjana uvek sa vama. Živeli”, besedio je Episkop valjevski Gospodin Isihije.

U pravoslavnom duhu zajedništva, obeležavamo ovaj poseban dan, gde su i domaćini Slave lekarskog esnafa zajedničke službe, a od juna ove godine smo ponovo zajedno, primarna i sekundarna zdravstvena zaštita u Zdravstvenom centru Valjevo, naveo je v. d. direktora ZC Valjevo, dr Vladimir Pantelić u svom obraćanju.

Od momenta formiranja, daleke 1867. godine valjevska bolnica je sinonim za humanost, nesebičnost i požrtvovanost. Prisetimo se samo vremena I svetskog rata kada je na području valjevskog okruga, čitav grad bio bolnica. I pored visoko plaćene cene grad je nastavio da živi kao i njegova bolnica. Neposredno pred II svetski rat, 1939.godine izgrađen je prvi objekat na sadašnjem placu valjevske bolnice, posle rata nazvan ruska bolnica jer je korišćen za lečenje ranjenika, a od 1954. godine je u tom objektu zaživela naša bolnica. Od tada pa evo sve do današnjeg dana na ovom placu je izgrađena kompletna bolnička infrastruktura i objekti.

Ono što je izvesno, dugo najavljivano, od sledeće godine nas očekuje najveća kompletna rekonstrukcija do sada, počeće prva faza rekonstrukcije objekata Bolnice. Tako ćemo svi zaposleni i žitelji Kolubarskog okruga, imati najmoderniju zdravstvenu ustanovu, bolnicu i Zdravstveni centar za 21. vek.

Uradiće se rekosntrukcija svih objekata valjevske bolnice u četiri faze uz pomoć Vlade Republike Srbije, a time će se stvoriti mnogo bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, ali i za smeštaj i lečenje bolesnika. Čeka nas veliki posao i ja Vas sada sve pozivam da zajedno istrajemo jer nam je zdravstvo jedan od stubova društva.Danas, Zdravstveni centar Valjevo, predstavlja modernu, savremeno opremljenju zdravstvenu ustanovu u kojoj rade doktori nauka, subspecijalisti, specijalisti, primarijusi. A ustanova konstantno vodi brigu o mladom kvalitetnom kadru omogućujući im stalnu edukaciju i subspecijalizacije. Pre svega trudićemo se da zadržimo mlade lekare u našoj ustanovi, da im omogućimo da da se stručno usavršavaju, da uz starije kolege stiču iskustvo i budu oslonac budućeg razvoja Zdravstvenog centra Valjevo i da nastave svetlu tradiciju najveće zdravstevene ustanove u Kolubarskom okrugu.

Osim velikih izazova, moram da pomenem i još jednom se zahvalim svim ljudima dobre volje koji su značajnim doancijama pomogli naš rad. Veliku zahvalnost dugujemo i našem Ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo veliki rad i to je prilikom posete pohvalila i ministarka Danica Grujičić. Ovih dana kada očekujemo završetak, a imali ste priliku prilikom dolaska da se uverite u građevinske radove u Službi radiologije, očekujemo i montiranje i stavljanje u funkciju nove magnetne rezonance”, pored ostalog je rekao dr Pantić, čestitavši slavu Svete Vrače Kozmu i Damjana.

U ime domaćina, pet zajedničkih službi, Transfuzija, Radiologija, Patologija, Laboratorija i Mikrobiologija, skup je pozdravio prim. dr Svetislav Matić, načelnik Transfuziologije.

“Vredi istaći da su ovih pet zajedničkih službi stub oko kojih su sva ostala odeljenja okupljena. Kao što je simbol slave sabornost i okupljanje, tako je naših pet zajedničkih službi predstavlja srž zajedništva u ovoj bolnici”, rekao je prim. dr Svetislav Matić, koji se zahvalio svim organizatorima i donatorima koji su pomogli obeležavanje lave Sv. Vrača u Zdravstvenom centru Valjevo.

Deo kolača za nastavak lepe slavske tradicije za 2024. godinu preuzеle su zajedno Hitna služba i Prijemno urgentni centar, koji će sledeće godine biti domaćini obeležavanja lekarske slave Zdravstvenog centra Valjevo.

Gosti, gradonačelnik Lazar Gojković, predstavnici lokalnih i republičkih institucija, lekari, medicinsko osoblje, uživali su u umetničkom programu koju su za ovu priliku izveli Teodora Radović, hor Medicinske škole pod dirigenskom palicom Ane Gajić i Luka Jovanović na gitari. Jerej Dragan Stanojević predstavio je jubilarno deseto izdanje časopisa Besrebrenik.