15/06/2024
Najnovije vesti
Nebojsa-Tadic-predsednik-GrO-Zdrava-Srbija-Valjevo-FOTO-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-sjk

Tadić – Dosta je bilo priče vreme je za akciju

Autor 05/06/2024

Nebojša Tadić predsednik GrO “Zdrava Srbija” Valjevo i odbornik vladajuće većine u prošlom i budućem sazivu Skupštine grada Valjeva, prilikom najnovijeg obraćanja analizirao je rezultate ostvarene na lokalnim izborima.

“Sada kada su izbori završeni i kada imamo prve nezvanične rezultate, koji će ubrzo verovatno biti i zvanični rezultati bez nekih bitnijih izmena, možemo konstatovati da su rezultati vrlo malo izmenjeni u odnosu na moju prognozu od pre sedam dana. Mnogi danas kažu da su znali da će biti tako, ali to se kaže: “Lako je biti general posle bitke!” Ja sam izneo prognozu koja odstupa u dva procenta manje za koaliciju Aleksandar Vučić, Valjevo sutra a dva procenta više za dve koalicione liste (SVANUĆE plus grupa građana prof. dr Nestorovića).

Pre svega, želim da se zahvalim svima koji su izašli na izbore, svima koji su iskoristili svoje ustavno pravo da budu birani i da biraju. To je pravo za koje smo se teškom mukom izborili pre trideset pet godina. Imajući to u vidu smatram da je krajnje nerazumno da manji broj birača izlazi na lokalne izbore nego na republičke i predsedničke. Svi smo dužni da do sledećih izbora afirmišemo gradske izbore kao najvažnije za nas koji živimo u Valjevu.

Čestitam svim učesnicima na uglavnom pozitivnoj kampanji i pristojnoj atmosferi. Moje iskrene čestitke i dubok naklon vama koji ste najzaslužniji za kreiranje pozitivne atmosfere među učesnicima u političkom životu i među pripadnicima i glasačima političkih stranaka. To se zna, ali to treba stalno isticati jer do nas dolaze glasovi iz drugih gradova i opština koji govore da tamo mediji deluju potpuno drugačije.

Ja sam jedan od trideset odbornika koji su izabrani na listi koalicije sabrane oko SNS. Želim da upozorim koalicione partnere, ostalih devet stranaka, koje su kao i mi iz Zdrave Srbije, nastupali u koaliciji oko SNS.

Prvo, želim da istaknem i upozorim, bez obzira na malu izlaznost od oko 50%, da je bilo normalno očekivati da naša koalicija osvoji oko dvadeset pet hiljada glasova. Međutim osvojili smo nešto manje od dvadest jednu hiljadu. Bez ustezanja ću ovde saopštiti da je SNS učinila sve što je mogla u svim segmentima kampanje i organizacije izbornog dana.

Slobodno se može reći da su oni uspeli da motivišu skoro sve svoje članove i simpatizere da glasaju za našu koaliciju. Isto tako je očigledno da ostalih deset koalicionih partnera nisu bili na visini zadatka. Mnogi su se ponašali po principu, mi imamo zagarantovane mandate i sve će uraditi SNS pa i mi ne moramo da se angažujemo maksimalno. Primetio sam i veliki broj onih koji su smatrali da je njihova uloga da sede sa strane i sokole prijatelje iz SNS koji su danonoćno ginuli trudeći se da dođu da svakog birača i zamole ga da glasa za koaliciju a ne za SNS.

Poseban slučaj su oni za koje se može reću da su kampanju proveli “u podrumu ali su aktivno mrzeli neprijatelja”. Sa sigurnošću tvrdim da to što nismo osvojili još četiri hiljade glasova Valjevaca je odgovornost manjih koalicionih partnera. Zato pitam one koji danas trljaju ruke i slave pobedu koalicije Aleksandar Vučić, Valjevo sutra: Šta bi se desilo da je izlaznost bila na nivou decembra prošle godine ili još veća? Ja ću vam reći, danas ne bismo slavili!

Zato, želim da istaknem da nam građani nisu dali priliku da posle izbora delimo plen. Građani od nas očekuju da između nas izaberemo najbolje, najstručnije i najodgovornije koji su spremni na nivou Valjeva da rade posvećeno i hrabro kako to Predsedsnik Srbije radi sa svojim saradnicima na celoj državnoj teritoriji.

Kao predsednik “Zdrave Srbije” ću insistirati kod starog, i kako sam najavio pre izbora, i novog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da se izvršna vlast ne formira po principu kvota koje su obećane ili očekuju neki koalicioni partneri.  Predsednik Srbije je izjavio “da mu je najdraža pobeda u Valjevu”. Znači draža i od Beograda, Niša i Čačka gde je bilo vrlo tesno. To nas obavezuje da formiramo takav tim koji će biti u stanju da iskoristi dobru volju i simpatije koje Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici u vrhu države nesumnjivo i bez skrivanja pokazuju prema Valjevu.

To znači da funkcioneri stranaka iz koalicije, koje su uglavnom kadrovski zakržljale a čiji odbori su sastavljeni od malog broja aktivnih ljudi, čiji odbori su takvi da se većina samostalno ne bi ni kandidovla na izborima a cenzus uglavnom misaona imenica, moraju toga da sete kada budu tražili mandate za te svoje funkcionere tvrdeći da mogu da brinu o celom gradu kakvo je Valjevo. One stranke koje nemaju u svom članstvu ili među simpatizerima one koji mogu da zadovolje najstrože kriterijume neka ta mesta prepuste SNS-u ili nekoj drugoj stranci iz koalicije.

Šansa i obaveze koje su pred nama nas teraju da naivažnije poslove moramo ponuditi mnogim vanstranačkim ličnostima kojih je naš grad prepun. Verujem da bi bilo poželjno razmisliti o ponudi nekim ljudima iz opozicije. Sve to vidimo kako Vučić radi već godinama i zato ima ovako veliko poverenje građana. Šansa koju Valjevo ima u sledeće četiri godine je istorijska i pitanje je kada će se ponoviti. Zato da bi tu šansu iskoristili, moramo izabrati izvršnu vlast koja će uz gradonačelnika iskoristiti svaku šansu i neće se uspavljivati na pobedničkim lovorikama.

Opozicija je postigla odličan rezultat i na tome im svima čestitam. Moj savet za njih je da taj odličan rezultat ne proglase porazom. Rezultat ne treba da mere prema nerealnim procenama da će pobediti. Rezultat treba da mere prema prethodnim izborima kada je u skupštini grada bilo samo dva opoziciona odbornika a sada ih ima devetnaest.

Podsećam ih da su oni usvojili sporazum da niko od njih neće praviti većinu posle izbora sa SNS i koalicijom oko SNS. SNS sada ima većinu ne samo bez opozicije, ima većinu i bez SPS kao najvećeg koalicionog partnera. To je činjenica koju treba da usvoje opozicione stranke ali i SPS.

Opozicija je u toku kampanje iznosila neke predloge koji su prihvatljivi svakom Valjevcu i svakoj Valjevki. Na primer svaka valjevska porodica želi bolji vazduh i zdraviju životnu sredinu pa se nadam da će oko te i sličnih tema sarađivati sa svima koji tako misle u skupštini.

Da zaključim, opozicija je u Valjevu sada sistemska i nadam se da u skupštini neće trošiti vreme da nekome u Beogradu dokažu da su antisistemska opozija. Siguran sam da će skupština Valjeva biti vrlo dinamična i interesantna jer će u njoj biti predstavnici petnaestak stranaka.To treba da bude prednost ako svi zajedno pokažemo odgovornost prema građanima koji su nam pomogli da postanemo odbornici i njihovi zastupnici u Gradskom parlamentu.

U Valjevu i valjevskim selima uvek se smatralo velikom privilegijom da neko iz neke porodice bude odbornik. To se vrlo često isticalo kao neko odlikovanje ili narodna titula kada su se govorilo o istorijatu naših porodica. Pozivam sve izabrane odbornike da se toga sete i da se u skupštini ponašaju kao što su se njihovi i naši preci ponašali kroz istoriju u takvim prilikama. Puno je pametnih, poštenihi obrazovanih Valjevaca koji znaju šta bi u Valjevu trebalo popraviti ali samo mali broj nas koji smo odbornici, nas pedesetak, imamo mogućnost da na tome radimo. Ako je tako, a jeste, iskoristimo to na najbolji način i u skladu sa očekivanjima svake valjevske porodice” , rekao je predsednik Gradskog odbora “Zdrava Srbija” Valjevo i novoizabrani odbornik na listi “Aleksandar Vučić, Valjevo sutra”, Nebojša Tadić.