16/06/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-Ujedinjena-patriotska-opozicija-06-2024-orenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Petrović – Naša dva odbornika nisu u poziciji da budu “jezičak na vagi”

Autor 05/06/2024

Milan Petrović, nosilac i Miloš Savić, drugi kandidat sa liste “Ujedinjene patriotske opozicije” prilikom obraćanja javnosti su prokomentarisali rezultate lokalnih izbora uz planove za predstojeći period.

Miloš Savić, budući odbornik sa liste “Ujedinjena partiotska opozicija, za kralja i otadžbinu – prof. dr Branimir Nestorović” je podsetio da je lista pod rednim brojem pet osvojila je u nedelju 1 778 glasova što je 4,69% od ukupnog broja izašlih birača, to nam je donelo dva mandata.

“Mi koji smo nosili ovu kampanju takođe smo očekivali nešto bolji izborni rezultat. Te prognoze su bazirane na činjenici da je pokret “Mi – snaga naroda” u decembru u Valjevu osvojila više od 6% glasova. Tada je lista koalicije NADA čija članica je stranka POKS, koja je na ovim izborima zajedno sa nama učestvovala u formiranju naše grupe građana, takođe osvojila nešto manje od 7% u Valjevu.

Razloge nešto slabijeg rezultata od očekivanog vidimo u sledećim činjenicama: Prvo, “Mi – snaga naroda” je nastala posle podele pokreta nakon decembarskih izbora. Ta podela se posebno odrazila na članstvo u Valjevu. Novi poverenik pokreta advokat Stefan Stefanović je zajedno sa malim brojem članova preuzeo Povereništvo neposredno pred izbore. U takvoj situaciji “Mi – snaga naroda” nije imala dovoljno snage i strukturu potrebnu za samostalni nastup na izborima.

Zato smo formirali grupu građana kroz koju su se kao u neformalnu koaliciju uključili Gradski odbor POKS i pokret Monarhistički klub Valjevo koji je takođe, pre nekoliko meseci osnovao Milan Petrović.

Drugo, POKS je u Valjevu u poslednje dve godine podeljen u tri grupacije. Jedna grupacija je formirala gradski odbor Novog lica Srbije koji je deo koalicije “Svanuće”. Drugi i najsnažniji deo bivšeg POKS-a u Valjevu napustio je u decembru POKS i kasnije je Milan Petrović formirao Monarhistički klub. Treći deo je nastavio da deluje pod imenom POKS, ali to nije onaj POKS koji je u koaliciji sa NDSS osvajao 7% u Valjevu.

Pored svega ovoga što je pravilo konfuziju među našim potencijalnim biračima lošijem rezultatu je doprinela i činjenica da smo vrlo kasno formirali ovu koaliciju, odnosno zajednički nastup kroz listu nove grupe građana. Moram da naglasim i to da je gradski odbor POKS učestvovao u svim fazama kampanje, ali se do kraja kampanje nisu u potpunosti identifikovali sa zajedničkom grupom građana. Ponavljam, imajući sve ovo u vidu, kao i činjenicu da su postojali vrlo ozbiljni pokušaji da se naša lista spreči da učestvuje u izborima, da nam lista ne bude prihvaćena.Nažalost, takvi pokušaji su dolazili iz redova opozicione grupacije “Svanuće” ali i ljudi iz našeg okruženja.

Zahvaljujući profesoru Branimiru Nestoroviću koji je pristao da bude nosilac naše liste i zaštitni znak naše kampanje, kao i Milanu Petroviću koji je kao šef izbornog štaba predviđao probleme i pronalazio načine da savladamo sve prepreke i izazove u vrlo kratkim rokovim, mi smo ipak ostvarili ovaj zadovoljavajući rezultat”, zaključio je Savić.

Milan Petrović šef izbornog štaba i izabrani odbornik u narednom sazivu Skupštine Grada Valjeva je naglasio: “Želim da istaknem da su za mene ovi rezultati očekivani. Čestitam svima koji su osvojili mandate i čestitam svima na rezultatima koje su ostvarile njihove liste. Šteta je što jedino koaliciona lista DVERI – Narodna stranka nije osvojila ni jedan mandat. Kasno su se organizovali i prijavili za izbore i to pod imenom “Kasnimo”. U nazivu liste leži i glavni razlog neuspeha te liste.

U referendumskoj atmosferi koja nigde u Srbiji nije bila tako izražena kao u Valjevu, gde su dve vodeće koalicije osvojile neverovatnih 90%, bilo je malo prostora za preostale četiri liste. Dve su se provukle jer su imale status manjinskih stranaka pa im je bilo dovoljno da osvoje nešto više od sedam stotina glasova i dobiju po jednog odbornika.

Naša dva odbornika nisu u poziciji da budu “jezičak na vagi” kao što se to dešava u brojnim opštinama i gradovima gde jedan ili dva odbornika određuju ko že formirati većinu. Mi smo odmah na početku najavili da nećemo nikome davati većinu u skupštini grada. Odlučili smo da nastupamo samostalno i kroz rad skupštine jačamo svoj uticaj u Valjevu i pridobijamo nove saradnike, simpatizere i glasače.

Naša dva odbornika će se truditi da nastupaju gospodstveno i u duhu srpskog kućnog vaspitanja. Mi smo potomci onih koji su Srbiju dizali iz pepela i posle osmanlijske okupacije obnavljali Nemanjićku tradiciju u periodu Kraljevine Srbije za koju smo se izborili kao saborci Karađorđevića i Obrenovića.

Opomenućemo i sve druge odbornike iz svih stranaka koje će imati svoje predstavnike u gradskoj skupštini da su naši slavni preci uspostavili nacionalnu demokratiju koja je bila uzor celoj Evropi još pred kraj devetnaestog veka.

Preko nas dvojice Skupština Valjeva će ponovo prodisati u tom duhu tolerancije, međusobnog uvažavanja i sabiranja svih potencijala kako bi Valjevu bio povraćen srpski karakter. Kažem to jer ako Šapić kaže da Beograd mora biti srpska prestonica a ne jugoslovenska, šta onda reći o tome kakav karakter treba da ima Valjevo.

Mi verujemo da Valjevu pripada da bude glavni centar iz koga će se širom srpskih ѕemalja širiti nacionalno demokratske, Svetosavske i konzervativne ideje. To treba da bude zajednički zadatak svih odbornika bez obzira koju stranku ili koaliciju predstavljaju. Svi smo mi pre svega Valjevci. Nas dvojica ćemo uvek nastupati u tom pravcu težeći ostvarenju tih ciljeva.

Mi osećamo veliku odgovornost prema potomcima, ali istu takvu ili nešto veću odgovornost osećamo prema precima koji su živeli i borili se verujući u Svetosavski, Kosovski i Karađorđev zavet.

Na kraju želim da se zahvalim svakom od 1.778 Valjevaca koji su nam dali glas i omogućili da budemo odbornici u gradskoj skupštini. Osećamo posebnu odgovornost prema njima i trudićemo se da opravdamo to poverenje.

Miloš i ja poručujemo da to što smo odbornici prihvatamo kao veliku čast ne samo za nas već i za naše porodice”, naznačio je Milan Petrović, izabran za odbornika iz redova “Ujedinjene patriotske opozicije”.