14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • TEŠKI I NEBEZBEDNI USLOVI RADA U SRPSKIM RUDNICIMA
6-avgust-Dan-RUDARA-Udruzeni-sindikati-Srbije-Sloga.jpg Objektiva.rs Valjevo

TEŠKI I NEBEZBEDNI USLOVI RADA U SRPSKIM RUDNICIMA

Autor 20/03/2023

O Inicijativi za formiranje skupštinskog anketnog odbora, više pojedinosti u saopštenju Odbora za rad i radne odnose Stranke slobode i pravde, na čijem je čelu Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, u kojem su predstavnici sindikata, stranaka, organizacija civilnog društva i nestranačke ličnosti.

„Sa dubokom zabrinutošću i saosećanjem prema porodicama stradalih rudara u rudniku Soko, Odbor za rad i radne odnose Stranke slobode i pravde odlučno podržava inicijativu advokata ovih porodica za formiranje skupštinskog anketnog odbora.

Anketni odbor treba da ispita rad Ministarstva rudarstva, utvrdi njegovu odgovornost u čitavom slučaju, ali i propuste u kontroli bezbednosti u srpskim rudnicima.

Odbor za rad i radne odnose Stranke slobode i pravde, na čijem čelu se nalazi Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, kao neko ko poznaje tu materiju, zahtevaće učešće u radu anketnog odbora kako bi se ispitale sve okolnosti, utvrdila puna istina i odgovornost, te stavila tačka na sve moguće tragedije u nebezbednim rudnicima.

“Svesni smo da je život rudara izuzetno težak, a porodice stradalih proživljavaju agoniju zbog tragedije i gubitka voljenih osoba. Ne smemo dozvoliti da se njihova žrtva zaboravi i istina mora izaći na videlo. Želimo da se tragedije poput ove više nikada ne ponove”, istakao je Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, narodni poslanik i predsednik Odbora za rad Stranke slobode i pravde.

Podsećamo da su Udruženi sindikati Srbije “Sloga” više puta do sada ukazivali na teške i nebezbedne uslove rada u srpskim rudnicima i osudili odluku tužilaštva u Aleksincu koja je nakon tragedije u rudniku Soko odlučila da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica.“