19/04/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZvor-Inter-logos-tribina-o-novim-otkricima-u-Petnickoj-pecini-prenosi-Objektiva.rs vesti-Valjevo

Tribina „O novim otkrićima u Petničkoj pećini“

Autor 06/03/2024

Centar za interdisciplinarna istraživanja Inter Logos iz Valjeva organizuje u sredu, 6. marta, u 19 časova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije tribinu pod nazivom „O novim otkrićima u Petničkoj pećini.

“Otkriće antičke pećinske grobnice sa 28 skeleta u Petničkoj pećini bilo je vest koja je 2023. godine privukla veliku pažnju arheološke, ali i šire javnosti. Iako se verovalo da je Petnička pećina sve svoje tajne već odavno otkrila brojnim istraživačima koji je više od 130 godina pohode, ispostavilo se da njene dvorane, kanali i prolazi kriju još dosta toga.

Poslednje otkriće za koje su zaslužni mladi speleolozi Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ iz Valjeva pokrenulo je brojna pitanja poput onih ko su ljudi koji su sahranjeni u pećini, kada su i od čega umrli, kako je moguće da sve do sada nisu otkriveni.

Na ova, kao i brojna druga pitanja u vezi sa ovim značajnim otkrićem odgovore će na tribni pokušati da daju akteri ovog istraživačkog poduhvata: Vladimir Pecikoza, arheolog u Istraživačkoj stanici Petnica, Radivoje Arsić, arheolog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Valjevo, dr Aleksandar Petrović, profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Danilo Tomić, speleolog Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“. Razgovor vodi Aleksandar Đukić.

Posebnu zanimljivost ove tribine predstavlja prilika da se o jednom istraživačkom projektu razgovara i da se njegovi rezultati predstave kroz interdisciplinarni pristup koji omogućava šire sagledavanje njegovih različitih aspekata što je jedan od najvažnijih naučnih pristupa današnjice. Na tribini će biti predstavljeni i do sada u široj javnosti neviđeni foto i video materijali iz Petničke pećine.

Centar za interdisciplinarna istraživanja Inter Logos ovom tribinom započinje seriju svojih aktivnosti u domenu razvoja, podrške i usavršavanja interdisciplinarnih istraživanja i aktivnosti u oblastima nauke, kulture, umetnosti i obrazovanja.

Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže i učestvuju u ovom razgovoru na temu koja je više nego zanimljiva”, navedeno je u pozivu Centra za interdisciplinarna istraživanja Inter Logos iz Valjeva.