28/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • TURISTIČKA ORGANIZACIJA VALJEVO – OBELEŽEN PUT E-7, SADA IZGRADNJA BICIKLISTIČKOG PARKA NA DIVČIBARAMA
Divčibare ski staza Crni vrh Dani gljiva i lekovitog bilja Ekološko društvo Medvednik Divčibare FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

TURISTIČKA ORGANIZACIJA VALJEVO – OBELEŽEN PUT E-7, SADA IZGRADNJA BICIKLISTIČKOG PARKA NA DIVČIBARAMA

Autor 28/11/2022

U prvoj polovini novembra počela je izgradnja biciklističkog avantura parka koji se nalazi u neposrednoj blizini ski staze Crni vrh radi unapređenja sportskih sadržaja na Divčibarama, a taj prostor biva atraktivan za posetioce cele godine, i van zimske sezone.

Za projekat “Biciklistički park – Turističko planinsko mesto Divčibare” Grad Valjevo je opredelio deo sredstava, dok je 11 miliona dinara dobio od Ministarstva turizma. Izvođači radova su grupa ponuđača “Va gradnja 2007” i firma “Sava kop” a ukupna vrednost ugovorenog posla je 14.484.000 dinara. Za završetak radova planiran je period od četiri meseci, naznačava Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

“Turistička organizacija Valjevo je pripremila projekat, dobila sredstva od Ministarstva za turizam, u vrednosti od 11 miliona i Grad Valjevo je obezbedio 3,5 miliona za realizaciju biciklističkog parka na Divčibarama.

Lokacija je istočno i zapadno od staze Crni vrh na Divčibarama. Park se sastoji od dve staze, plave i žute staze, koje će biti duge po tri kilometra i imaće biciklistički poligon. Ciljne grupe koje će koristiti taj park su svi turisti, svi posetioci Divčibara koji žele da imaju mogućnost za aktivnim vidom turizma, aktivnim sadržajima koji su neophodni.

Kako bi se korisnici biciklističkog parka spuštali sa staze u funkciji će biti žičara Ski Resorta.

Radovi su počeli 3. novembra 2022. godine i rok za realizaciju je četiri meseca. Ulazimo u zimu, pa od same situacije, odnosno vremenskih uslova zavisi produžetak radova i da li će biti potrebno da mobilijar bude nadograđen u maju mesecu 2023. godine.

28-11-2022-Divcibare-bike-park-Crni-vrh-radovi.jpg

Po fazama biće obavljeno više vrsta radova: pripremni radovi obuhvataju detaljno obeležavanje terena, tačaka, biciklističkih staza i biciklističkih poligona. Zatim zemljani radovi koji, pre svega obuhvataju uklanjanje krupnih kamenih prepreka koje se nalaze na biciklističkim stazama. Zatim sledi mašinsko skidanje humusa ili kamenog površinskog sloja, a mašinski je neophodan i iskop zemlje radi ublažavanja “pada” terena radi usklađivanja sa projektom, tako da će mestimično biti podrebno nasipanje zemlje i šljunka različite granulacije.

U podnožju terena, gde je predviđeno postavljanje mobilijara za čišćenje bicikala, biće postavljene raster ploče koje će sprečiti stvaranje blata prilikom čišćenja.

Valjevo Divčibare ski staza

Inače, mobilijar koji će biti postavljen obuhvata veliku i malu startnu kapiju, parking – deblo i prostor za kačenje bicikli, odmorište, znakove usmerenja, upozorenja, obaveštenja, raznovrsne drvene prepreke… U podnožju staze će biti poligon i odatle je usmeravanje prema stazama. Žuta staza je blažeg nagiba, a strmija je plava staza. Ovim projektom nije podrazumevana nabavka bicikli, pa se nadamo pozitivnom ishodu drugog konkursa”, naznačava Ana Marković.

Prema projektu biciklistički park će imati niz elemenata za vožnju bicikla u prirodi. Dominantan materijal za mobilijar je drvo uz zemljane i šljunkovite podloge preko kojih su na stazama planirane zanimljive prepreke. Uz sopstvenu odgovornost “adrenalinski” rekreativci imaće mogućnost da pažljivo i spretno prelaze biciklističke staze na Crnom vrhu pripremljene i za porodice sa decom, kao i utrenirane sportiste za koje je planirana malo izazovnija i zahtevnija “plava” staza.

“Ono što nam je posebno bitno je da neće biti seče šume. Park je prilagođen postojećem prirodnom okruženju kako bi u maksimalnoj meri dosegli simbiozu sporta i prirode.

Neće biti građenih objekata, već će mobilijar biti usklađen prema konfiguraciji terena, uglavnom od drveta. Na mestima gde je neophodno imaće čeličnu konstrukciju.

To je novi vid sadržaja koji će obogatiti turističku ponudu. Nadam se da će naši turisti i svi posetioci Divčibara već od proleća naredne godine, moći da ga koriste kada počne lepo vreme“, kaže Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

Dibčibare pogled planina Mountain Valjevo Objektiva.rs leto Divčibare Ski Resort

Podsećamo, Turistička organizacija Valjevo je prošle jeseni i proletos realizovala takođe veoma značajan i obiman projekat, u saradnji sa ovdašnjim društvima i Planinarskim savezom Srbije, obeležavanja evropskog pešačkog puta E – 7 kroz valjevski kraj, u dužini od 280 kilometara. To znači da su postavljeni putokazi i table koje sadrže potrebne informacije, kao i lokalne nazive mesta i legende o određenim lokalitetima na valjevskim planinama.

Evropski pešački put stiže preko Jablanika i Povlena, trasiran je kroz kanjon reke Gradac, stiže i do grada i Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg i nastavlja na planinu Maljen.

Svim tim znatno su obogaćeni sadržaji za rekreativce i sportiste, kao i sve posetioce ili domaće stanovništvo koje bi da prošeta ili provede aktivno, zabavno vreme u prirodi.