27/02/2024
Najnovije vesti
Novogodisnji-bazar-u-Valjevu-naslovna-24-11-2022.jpg FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

OVIH DANA SVE IMA – NOVEMBARSKI BAZAR

Autor 25/11/2022

Pred kraj novembra Gradski trg u Valjevu ispunjen je živopisnim koloritom i upotpunjuje praznično raspoloženje jer do 27. novembra traje “Novembarski bazar”, koji priređuje Turistička organizacija Valjevo.

Očigledno da je bazar na trgu ovog puta pravi – jesenji, jer na tezgama dominiraju razne poslastice koje su mali proizvođači pripremili od domaćeg voća i povrća za zimu.

Posebno je interesantna tezga sa domaćim kremama na bazi smilja, uzgojenog u valjevskom kraju koju, pored ostalih prirodnih preparata priprema Irena Mitrović.

Lekovito smilje, domaći sirupi i džemovi, ukrasne jelkice od slame

“Mi se bavimo domaćom proizvodnjom, zimnicom, proizvodima od trnjine, smilja. Trnjinu, samoniklu, beremo od Gornjih Leskovica, preko Lelića, stižemo do pod Povlen. Crnu zovu imamo bez šećera i to je sirup, imunostimulans. Može da se pije ovako koncentrovan, a kome se dopada može i da ga razblaži vodom. Crnu zovu mogu da piju i deca i odrasli, do tri puta dnevno, na prazan želudac. Veoma je zdrava. To je obična zova, ali dugo nije bilo poznato da kada sazre one crne bobice, onda ima više vitamina.

Mi smo počeli iz radoznalosti, za ličnu upotrebu, da pravimo kreme. Igrom slučaja sam upoznala osobu koja je posadila smilje, ali odustala, pa smo mi preuzeli. I tako smo krenuli. Jedan monah je blagoslovio, maslinovo ulje uzimamo sa Svete Gore i to je krenulo iz čiste ljubavi. Smilje mora da bude sveže ubrano, do 12 sati da se bere. Mi uzimamo čisto maslinovo ulje, stoji do 40 dana, ima proces, ali nije previše komplikovano. Kod nas krema, u pakovanju od 50 mililitara, koje baš dugo traje, je 550 dinara, ova mala je 350. Mislim da su cene od 30 – 40 evra za još manje pakovanje, izvikane, čist marketing. Mi sve ovo radimo iz ljubavi prema tim poslovima. I mnogo ljudi iz Kraljeva, Aranđelovdana su nas zvali. Često nas deca zovu jer koriste ovu kremu protiv opekotina, psorijaze, uboda insekata,” kaže Irena Mitrović koja je uspela da odgaji zasad smilja na obroncima valjevskih planina.

Od tezge sa kremama od valjevskog smilja, preko tezge organskog džema, do novogodišnjih ikebana i heklanog Deda Mraza, ručno rađenih igračaka i dekoracija. Deluju živopisno, od heklane roze hobotnice, mede i plavog zeke, do popularnog Patrika:

Novogodišnje ukrase i ikebane pravim ja, a moja svekrva Gordana Birčanin, možete je potražiti i na Instagramu, je heklala sve ove igračke, pončo, kao i trake za kosu koje su tople i udobne. Ne volim da nosim kapu tako da mi je traka odlična zamena,” kaže Marija.

Nedaleko je i tezga spretne pletilje Slavice Moravčević koja na “Novembarskom bazaru” prodaje najrazličitije štrikane vunene kapice i patofnice, kao i popularne, ručno rađene, novogodišnje patuljke.

Valjevac Milutin Panić prodaje starinske slatkiše iz užičke “Tradicije”: svilene i šećerne bombone, karamele, ovog puta liciderska srca su nadomestile velike šarene lize, ali su tu i šećerne luše, pogodne i za novogodišnje dekorisanje.

“Tradicija to već decenijama radi, to su njihovi ručno rađeni slatkiši. Mališani vole lizalice, a stariji svilene i šećerne bombone jer ih to podseća na vreme kad su bili mali. Ali, gledam u poslednje vreme, i deca sve češće kupuju domaće karamele i svilene bombone.
Ovi bazari nam mnogo znače jer imamo mogućnost i da nešto zaradimo, i zahvalio bih Turističkoj organizaciji jer organizuje bazare. Dobro je da traju po tri četiri dana, to je neka mera.”

Šarenolika lepeza poizvoda na valjevskom “Novembarskom bazaru” istovremeno je prava priprema za duge zimske dane i ćaskanje uz tople napitke jer su u ponudi čajevi i lekovito bilje Gorana Jukića:

“Ovo je lepa manifestacija jer je u nekoliko navrata priređivan bazar, jer je to prilika i da se sretnemo sa kupcima i da uspostavimo trajan kontakt. Mnogi se raspituju, i ovakve manifestacije su možda najpogodnije za plasman domaćih proizvoda.”

Milica Simović, po struci kuvarica, kaže da inače pravi sve vrste domaćih slatkiša, ali za bazar je pripremila ukrasne kutije ispunjene cvećem i bombonama:

“Sada sam se odlučila za kupovne jer su postojanije. I ukrasne cvetove sam ja napravila. Majka četvoro dece, tako da pravim i domaće bombone i slatkiše. Ne mogu da sedim, uvek nešto mesim. Učestvovala sam i na prethodnim bazarima i znači da narod uživo vidi kako naši proizvodi izgledaju.”

Svi su saglasni da ovakvi bazari čuvaju tradiciju, podstiču uspomene na starinske panađure. Da ovakve manifestacije nisu isključivo naša tradicija, pokazuje i primer Budimpšte gde čitav grad postaje novogodišnji vašar za koji izdvajaju znatna sredstva, pa i ostvaruju još obimniji finansijski priliv.

Nakon iskustva od proteklih par godina, postalo je očigledno da je dragoceno prošetati gradom, porazgovarati, uživo pazariti domaće proizvode koji oslikavaju svakodnevne navike naroda ovog podneblja. I to po pristupačnim cenama. Iznad svega, bazari su korisni jer efektno povezuju etno domaćinstva i kreativce sa kupcima kojima je, u ovo praznično vreme, na dohvat veliki izbor proizvoda pogodnih i za ličnu upotrebu, ali i za darivanje.

Novembarski bazar do 27. novembra, od 10 do 22 sata, na Gradskom trgu

Ukratko, sve što zatreba, od 10 do 22, na Trgu ima “Novembarski bazar”!