20/05/2024
Najnovije vesti
FOTO-Izvor-Turisticka-organizacija-Valjevo-Svetski-dan-porodice-15-05-24-prenosi-Objektiva.rs-News-Serbie

Turistička organizacija Valjevo sa predškolcima obeležila Međunarodni dan porodice  

Autor 15/05/2024

Turistička organizacija Valjevo u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Milica Nožica” obeležila Međunarodni dan porodice 15. maj, edukativno – zabavnim programom održanim na platou ispred Centra za kulturu u Valjevu.

Prema rečima Ane Marković, direktorke Turističke organizacije Valjevo, prema uzoru na TO Srbije, prošle godine su počeli da priređuju raznovrsne programe povodom Svetskog dana porodice, ukazujući na neophodnost očuvanja porodice kao nukleusa društva.

Pri tome, svakog 15. maja prirede program u koji, pored mališana, uključuju i njihove roditelje, bake i deke. Ove godine bile su to zabavne i takmičarske igrice, kao i promocija zbirki Marije Škornjički, čime su ukazali na višestruku važnost čitanja knjiga deci jer na taj način mališani bivaju fokusirani, stiču koncentraciju, čitajući razvijaju maštu i kreativnost. Takođe, kvalitetno provode vreme sa članovima svoje porodice.

Istovremeno, Ana Marković napominje da je Turistička organizacija Valjevo deo programa razvila upravo na osnovama porodičnog turizma, ispunjenog zanimljivim i sadržajnim vremenom koje roditelji treba da provedu sa decom, bilo u prirodi ili pri posetama ustanova kulture u Valjevu. Pri tome podsetivši da su lepote i izletišta reke Gradac u neposerednoj blizini gradskog jezgra. Takođe, i da su Divčibare prvenstveno visoravan koja se razvija kao mesto pogodno za porodične izlete i odmor, uz prateće rekreativne zimske i letnje aktivnosti i zabavne sadržaje, poput skijanja, šetnje, zip-lajna i najnovijeg biciklističkog parka. Naglasivši višestruke benefite porodične zajednice, počev od lepog vaspitanja i sticanja navika kod mališana radi očuvanja prirodnog okruženja svog zavičaja.

Zahvaljujući programu koji je Turistička organizacija Valjevo priredila na platou kraj Kolubare, u pratnji vaspitača, roditelja i baka i deka, deca su uživala u raznovrsnim radionicama, bojenju medenjaka, porodičnim nadmetanjima, ali su i znatiželjno pratili književnu promociju pod osunčanim nebom Valjeva.

Možda Vas zanima – Prolećna razglednica valjevskog kraja – ovde

Podsećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija uvrstila je 15. maj – Svetski dan porodice u kalendar važnih datuma 1994. godine, ukazujući da porodica, kao osnovna ćelija društva, treba da bude osnažena sa svakog stanovišta jer je zdrava porodica jedan od glavnih uslova za stvaranje zdravog pojedinca i stabilnog društva, kao i da porodica treba da bude sigurna socijalna zajednica u kojoj, među članovima, vladaju poštovanje i međusobno uvažavanje, odgovornost, ljubav i poverenje.

Naslovna fotografija – izvor: Turistička organizacija Valjevo