18/05/2024
Najnovije vesti

U okviru SPREG-a održan Sajam zapošljavanja

Autor 06/04/2024

Prolećni Sajam zapošljavanja održan je u okviru SPREG-a. Učestvovalo je 18 firmi nudeći oko tri stotine slobodnih radnih mesta.

Najbrojniji traženi kadar su proizvodni radnici, od trećeg do sedmog stepena obrazovanja u mašinskoj, elektro i građevinskoj struci. Neke od valjevskih firmi koje su oglasile slobodna radna mesta su: Publik, Blist, Elektrovolt, MPK Trejd, kao i ovdašnje kompanije. Na Sajmu, u okviru ovogodišnjeg SPREG-a, učestvovala je i Vojska Srbije.

Milan Đenadić, Vesna Kudić i Marko Jeftić FOTO Objektiva.rs

Sajam zapošljavanja otvorio je Marko Jeftić, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Grad Valjevo je odgovornom politikom prethodne četiri godine doveo tri velika investitora, koja će kroz određeno vreme zaposliti 2350 radnika. Pored toga, otvorena su dva nova vrtića, koja su već zaposlila 107 radnika i, do kraja godine, očekujemo otvaranje i trećeg obdaništa gde će biti zaposleno blizu 50 radnika, čime dolazimo blizu 2500 radnih mesta, pored ostalog rekao je Marko Jeftić.

Predsednica Regionalne privredne komore  Vesna Kudić, u svom obraćanju je naglasila da zaposleni na teritoriji RPK Kolubarskog i Mačvanskog okruga predstavljaju 6% ukupno zaposlenih u Srbiji.

U odnosu na prethodnu godinu zabeležen je rast stope zaposlenosti u skoro svim jedinicama lokalne samouprave na područu RPK. Najveći udeo u ukupnom broju zaposlenih na regionalnom području je baziran u tri regionalna centra – Šabac, Valjevo i Loznica, i čine 65% zaposlenih u regionu.

Privredna društva sa našeg Regiona, suočavaju se sa nedostatkom kvalifikovanog stručnog kadra, u većini oblasti prerađivačke industrije: u metalskoj, građevinskoj, industriji tekstila, čije se rešavanje očekuje širim uključivanjem u sistem Dualnog obrazovanja, kao i neposrednom saradnjom poslovne zajednice i obrazovnih institucija, pored ostalog rekla je Vesna Kudić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Valjevo, Milan Đenadić, rekao je da na evidenciji ima oko 3200 nezaposlenih osoba i da je trend u padu:

U prethodnih nekoliko godina uspostavili smo praksu da organizujemo Sajam zapošljavanja u okviru privredne manifestacije SPREG. Uspeli smo da objedinimo ponudu privrede ovog kraja i da iskažemo potrebe za radnicima.

Prednost sajmova za zapošljavanje, u odnosu na bilo koji drugi način posredovanja jeda zainteresovani, na jednom mestu u određenom vremenskom periodu, mogu da predaju radne biografije većem broju poslodavaca i da im se direktno predstave i porazgovaraju o uslovima za rad. Time štede vreme i povećavaju šansu za zapošljavanjem, rekao je Milan Đenadić.