15/07/2024
Najnovije vesti

U susret Abro festu

Autor 18/09/2023

U sredu počinje 18. Abro fest u organizaciji Gradskog pozorišta u saradnji sa Centrom za negovanje tradicionalne kulture Abrašević, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Valjeva.

Šta se sve spremilo i ko su učesnici ove godine manifestacije koja se svojim kvalitetom izborila da uđe u spisak gradskih manifestacija saznali smo od Branka Antonića, koji nam je rekao:

“Ova tradicionalna manifestacija nekako se dovukla do punoletstva, a ove godine počinjemo 20.sepetmbra, u sredu, a završavamo 28. septembra. Kao i uvek, i ove godine će na programu biti četiri nove predstave, od toga su dve predstave naše – Gradskog pozorišta Abrašević, dok će po tradiciji biti i dve diplomske predstave najeminentnijih fakulteta u zemlji – Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Festival započinjemo jednom vrlo zanimljivom predstavom koja se strašno retko igra, do te mere retko da uopšte nismo uspeli da nađemo tekst. Čak ni u valjevskoj ni u beogradskoj biblioteci, ali smo ipak uspeli da dođemo do njega. Zove se “Rat na trećem spratu”, pisac je Pavel Kohout, a mi smo ga malo kompilirali sa jednim sjajnim tekstom Borislava Pekića koji se zove “Bratstvo po oružju”. Vrlo je zanimljiva priča koja ima veze i sa ovim vremenom, ali je potpuni teatar apsurda u kome smo došli do toga da se ratovi ne vode više zemlja protiv zemlje nego pojedinac protiv pojedinca. A u organizaciji i režiji države. Jedan češki humor, a Pavelo Kohout je poznat po jednom zanimljivom jeziku i vrlo zanimljivim simbolima. Ovo bi trebalo da bude jedna vrlo zanimljiva premijera, komedija je u pitanju.

Akademija iz Beograda dolazi sa jednom izuzetnom predstavom. Dolazi cela klasa, o predstavi ne treba mnogo pričati. Najpoznatija i najigranija komedija Vilijema Šekspira “San letnje noći”, studenti nastupaju 22. septembra. Ovo je jubilarno, 10. gostovanje FDU-a u Valjevu na obostrano zadovoljstvo koje obostrano mnogo znači. Danas sam pričao sa profesorima i njima to mnogo znači jer se posebno pripremaju za ovaj festival zato što je odmah posle ispitnih i diplomskih predstava ovo prvo pojavljivanje u javnosti nekih mladih, sjajnih glumaca, a ne pred ispitnom publikom. To je i za njih neko otkrovenje. I kada smo već kod toga – sve što gledate na televiziji u poslednjih 10-tak godina to su glumci koji su krenuli svoju pozorišnu ili filmsku karijeru ovde, u Valjevu. Sva značajnija imena koja gledamo na televiziji i na filmu i pozorištu od te mlađe generacije su počeli ovde, i to nam je posebno zadovoljstvo i čast da smo imali priliku izađemo u susret i da se nakon fakulteta odmah susretnu sa publikom. A valjevska publika je vrlo zahtevna.”

Kada je druga premijera Abraševića, a kada nastupa Akademija umetnosti iz Novog Sada.

“Naša druga predstava na programu je 26. septembra. Dostojevski je u pitanju – čuveni roman koji preispituje velike teme koje zaokupljaju verovatno mnoge mlade generacije od pre nekoliko stotina godina pa do sada i jednostavno govori se o ideji opšteg dobra, manjeg zla, da li postoji uopšte opravdani zločin. Predstava “O zločinu i kazni” pokazuje pravo lice društva, antagonizmi, lične borbe, dileme… Sve ono što pruža vrhunsko delo Dostojevskog u našoj premijeri se premešta u 21. vek i namerno opoganjuje jednim strašnim proizvodom medija i ljudskog roda – to je rijaliti šou ili tok šou. Znači, kroz jednan tok – šou se zapravo ceo ovaj problem i cela ova tema raščlanjuje na pozorišni način. Drama je u pitanju, ali ima komičnih elemenata. Govori o svoj pogubnosti medija ne samo na mlade nego i na ostale generacije.

Za kraj smo ostavili predstavu Akademije lepih umetnosti iz Novog Sada “Murlin Murlo” po tekstu Nikolaja Koljade, vrlo popularan tekst koji se igra po celom svetu. Dobar, savremeni komad koji je zapravo jedan sveopšti vapaj za boljim sutra. Kroz neku Čehovljesku prizmu iz rečeno, na jedan vrlo zanimljiv način . Koljada je zanimljiv pisac. U ovoj predsavi igra, ona je sada četvrta godina naša Doroteja Vuković koja je u Abraševiću igrala vrlo uspešno u nekoliko predstava, ali i u Valjevskoj gimnaziji. I evo, naše dete, došlo je do završne godine Akademije, a kada smo već kod toga moram pomenuti i Nevenu Mihajlović koja igra u Beogradskoj predstavi, ona nije iz Valjeva već iz Uba, ali je ovde u Valjevu na našoj sceni spremala prijemni sa našim rediteljom, i ona je kao što vidimo na završnoj godini. Imamo u dve predstave dve devojke koje su potekle odavde, i koje su ovde spremale svoje ispite, i srećni smo zbog toga.

Ko je od valjevskih glumaca uključen u predstave ove godine?

“To je jedna standardna ekipa od 15-tak glumaca, mi to zovemo festivalski ansambl, podeljeni smo u dve predstave, sa malim preklapanjima, uz gostovanje nekoliko profesionalaca koji su iz Valjeva. Ove godine su to Nikola Jezdić i Bogdan Trifunović, ostalo su iskusni stalni članovi Gradskog pozorišta Abrašević.”

ZAVRŠEN 17. ABRO FEST 2022. – pročitajte OVDE