19/06/2024
Najnovije vesti
Projekat-Zajedno-i-bezbedno-kroz-detinjstvo-Policijske-uprave-Valjevo-i-Ministarstvo-prosvete-FOTO-MUP-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News-Valjevo

Predstavljen projekat Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo

Autor 18/09/2023

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, predstavili su projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u Prvoj osnovnoj školi u Valjevu.

Od početka meseca otkriveno je 470 prekšaja, od kojih je 36 težih. Kod OŠ „Desanka Maksimović“ u Novom naselju uhapšen vozač sa 2,11 promila alkohola u krvi koji je odmah krivično procesuiran.

Osnovni cilj projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“  je podizanje nivoa svesti učenika osnovnoškolskog uzrasta o posledicama nasilnog ponašanja u realnom i virtuelnom okruženju.

U okviru projekta planirana je obrada oblasti veoma bitnih za podsticaj pravilnog emotivnog razvoja svake osobe: vrste i oblici diskriminacije, razvijanje empatije, tj. saosećajne komunikacije, kao i pomoć drugima u nevolji, nenasilna komunikacija, bezbedno ponašanje dece u vanrednim situacijama i bezbednost dece u saobraćaju.

Prema rečima Zorice Jocić, načelnice Školske uprave Kolubarskog i Mačvanskog okruga: „Deca će imati sve informacije vezane za sistem zaštite i sistem podrške u problematičnim situacijama. Velika dobit će biti i na nivou škole vezana za nastavnike i za školske timove koji će se osnažiti, a to su timovi za sprečavanje diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivnja u školama.

Projekat-Zajedno-i-bezbedno-kroz-detinjstvo-Policajac-i-ucenik-18-09-2023-FOTO-MUP-Policijska-uprava-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs-vesti-News

Sam taj projekat se realizuje iz dva dela. Prvi deo se realizuje za učenike drugog ciklusa, to je peti i sedmi razred – prvo idu, pa zatim u drugom polugodištu šesti i osmi razred i njihove teme su u vezi sa, odnosno radionice koje će biti realizovane su i vezi sa nenasilnim ponašanjem u stvarnom i virtuelnom okruženju. Drugi deo projekta se realizuje u prvom ciklusu, za učenike prvog i drugog razreda, a posle toga za učenike trećeg i četvrtog razreda i upravo tu, u tom delu se najviše govori o bezbednosti dece u vanrednim situacijama, kao i bezbednosi dece u saobraćaju“, dodajući da učenici veruju školskim policajcima:

Ministarka prosvete: “Izmenama zakona jačamo vaspitnu funkciju škole” – pročitajte OVDE

„Policajci u školama su zadobili veliko poverenje dece. Sva naša iskustva, od nastavnika, direktora škola, roditelja, pa i od policijskih službenika, govore da deca veruju policajcima, da ih oni čine bezbednim i, verovali ili ne, često im se i poveravaju, znači sve svoje tajne, a to negde i jeste bio cilj da mi znamo šta oni misle, šta su im problemi, tako da u saradnji sa nastavnicima i kompletnim školskim kolektivima svakako smo na dobrom putu bezbednosti i sprečavanja svih oblika nasilja u školama“, rekla je Zorica Jocić.

Načelnik Policijske uprave Valjevo, Vlada Jerinić, napominje da pripadnici policije stalnim prisustvom nastavljaju da obezbeđuju objekte škola.

„Zadatak policajaca je da neposrednim opažanjem i kroz neposrednu interakciju sa đacima, sa nastavnicima i osobljem škola, dođu do informacija koje su od značaja za suzbijanje eventualnih nebezbednih događaja i akata od strane učinilaca krivičnih dela i prekršaja.

Načelnik Policijske uprave Valjevo, Vlada Jerinić

Iskoristio bih priliku da apelujem, pre svega, na đake, na građane, na nastavnike u školama i na sve ljude u okruženju škola i u gradu Valjevu da, u slučaju da primete bilo kakav akt koji ukazuje na neko nebezbedno ponašanje da o tome odmah obaveste prvog policajca koji je u blizini, dežurnu službu u Policijskoj upravi Valjevo, ili nekog od policajaca koje lično poznaju.

Pored toga što obezbeđujemo objekte škola, Policijska uprava Valjevo je pojačala kontrolu i regulisanje saobraćaja u neposrednoj blizini škola, tako da je od 1. septembra ukupno otkriveno 470 prekršaja. Od toga je 36 težiš prekršaja za koje su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

U jednom slučaju u zoni sedme škole, otkriveno bezobzirno ponašanje jednog od učesnika u saobraćaju – vozač je upravljao putničkim motornim vozilom pod dejstvom alkohola od 2,11 promila alkohola u organizmu i zbog toga je odmah sproveden sudiji za prekršaje za šta je dobio kaznu zatvora 29 dana i 220 hiljada dinara.

I dalje ćemo intenzivno nastaviti da kontrolišemo saobraćaj uneposrednoj blizini škola i radićemo na otkrivanju svih prekrššaja koji mogu dovesti do bilo kakve vrste ugrožavanja učesnika u saobraćaju.

Takođe, vrlo je alarmantno to što smo otkrili 31 prekršaj, u zonama škola, u kojima su vozači pri upravljanju motornim vozilom koristili mobilni telefon. To dosta odvlači pažnju i apelujem na građane da se bezbednije ponašaju u saobraćaju, naročito kada su u pitanju zone škola.

Obeležen Dan MUP-a i policije – pročitajte OVDE

Nije samo cilj da mi represivno utičemo na građane, već kroz preventivne aktivnosti koje sprovodimo želimo da edukujemo i građane, a naročito đake kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Pozivam sve građane i roditelje sa decom da u petak, 22. septembra, od 18 časova, dođu na plato ispred Centra za kulturu u Valjevu, gde će biti sprovedena još jedna aktivnost u okviru ovog projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Tom prilikom biće predstavljene aktivnosti policije tako da deca mogu neposrednim uvidom da uče o bezbednom okruženju i bezbednosti uopšte“, naglasio je načelnik Policijske uprave Valjevo, Vlada Jerinić.

MUP – OPASNOSTI OD PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA – pročitajte OVDE

Na jednoj od prvih radionica projekta, koju su priredili pripadnici Policijske uprave Valjevo, učestvovali su učenici Prve osnovne škole.

Projekat “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” kroz različite vidove aktivnost, prezentacije, radionice i predavanja, treba da bude održan u svim osnovnim školama u Srbiji. Pored učenja o sigurnom i poželjnom ponašanju učenika u realnom okruženju, projektom je obuhvaćen i tzv. Internet bonton pri konekcijama putem društvenih mreža.