12/07/2024
Najnovije vesti
Dečji parkić eco igralište Valjevo Objektiva.rs oktobar 2021.

UGOVOR O PROJEKTU OČUVANJA I ZAŠTITE ZEMLJIŠTA KAO PRIRODNOG RESURSA U 2022.

Autor 14/05/2022

Potpisan je ugovor o sufinansiranju realizacije projekta očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2022. godini sa resornim Ministarstvom, čime Grad Valjevo dobija pet miliona dinara za projekat eko – parkića.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2022. godini, nakon čega je odobrilo sredstva, u iznosu od 5.000.126 dinara za projekat grada Valjeva “Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih deponija izgradnjom eko-parkića”.

Ukupan iznos projekta je 9.000.158,40 dinara, visina udela u finansiranju projekta koji obezbeđuje grad Valjevo je 4.000.032,40 dinara.

Tim povodom, danas je u Ministarstvu zaštite životne sredine, sa ministarkom Irenom Vujović, ugovor potpisao pomoćnik gradonačelnika Valjeva, Miloš Milutinović.

Realizacijom ovog projekta koje je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine, biće izgrađena tri eko – parka i to na sledećim lokacijama: Ulica Prote Mateje Nenadovića – Brankovina, Ulica Jovana Urbana – Valjevo i u Ulici Beogradska – Popučke.

Prema projektu planirana su tipska dečja igrališta, površine oko 50 metara kvadratnih, sa podlogom od livenog tartana, uz parkovski mobilijar za decu: ljuljašku, tobogan i njihalicu “cvet”, a namenjeno je mališanima uzrasta do sedam godina.

Sprave su grupisane tako da se na prostoru igrališta mogu neometano igrati različite starosne grupe dece. Deo rekvizita je pogodan za korišćenje osobama sa posebnim potrebama, čime je ostvaren i inkluzivni karakter samog igrališta. Igrališta su ograđena metalnom ogradom i postavlja se mobilijar.

Projekti očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2022. godini biće realizovani u 14 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i grad Valjevo.