17/04/2024
Najnovije vesti
Energetska-efikasnost-Better-Energy-USAID-21-07-2022-u-Gradskoj-upravi-Va-foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo Lena Bratić Aleksandra Stanivuković

USAID “Bolja energija” za zgrade

Autor 17/10/2022

Projekat “Bolja energija”, koji sprovodi USAID u saradnji sa gradom Valjevom i Ministarstvom rudarstva i energetike, podržaće implementaciju projekta utopljavanja prvih pet zgrada kolektivnog stanovanja u Valjevu koje su izabrane na konkursu za dodelu sredstava za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Predstavnici projekta “Bolja energija” su održali sastanak u Gradskoj upravi Valjeva sa upravnicima stambenih zgrada i predstavnicima stanara, kako bi im predočili očekivane uštede od minimalnih 25% nakon ugradnje toplotne izolacije debljine 10 cm i ostale detalje vezano za ovu aktivnost.

Projekat “Bolja energija” promoviše primere dobre prakse i nastoji da demonstrira na koji se način pametnim ulaganjima u energetsku sanaciju stambenih objekata mogu ostvariti značajne koristi za stanovništvo.

Inače, stambeni fond Srbije broji oko 2.5 miliona zgrada na čiju potrošnju odlazi više od 40% ukupne potrošnje energije. Procenjuje se da bi energetska sanacija celokupnog stambenog fonda u Srbiji mogla da dovede do smanjenjenja potrošnje energije za grejanje za čak 60%.