15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS “Sloga”: Akcize – još jedan udar na osiromašen narod, radnike i penzionere
Udruzeni-sindikati-Srbije-USS-Sloga-Beograd-novcanik

USS “Sloga”: Akcize – još jedan udar na osiromašen narod, radnike i penzionere

Autor 06/09/2023

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” osuđuju povećanje akciza koje stupaju na snagu od 1. oktobra.

“Ističemo da je ova mera još jedan udar na već osiromašeni narod, a posebno na radničke porodice, penzionere i one sa minimalnim zaradama.

Vladajuća stranka koristi svaku priliku da pod maskom povećanja penzija i plata, manipuliše osećanjima građana, dok iza kulisa puni džepove sebi i svojim tajkunima. Sva njihove takozvana “davanja” nestaju kroz inflaciju i sada kroz novouvedene akcize, posebno na derivate nafte. Ovaj udar na ekonomiju će neminovno dovesti do povećanja cena životnih namirnica, transporta, proizvoda na zelenim pijacama i pekarama – što potvrđuju i brojni ekonomisti.

Ne treba zaboraviti da akcize ne znače samo više cena na pumpi. One predstavljaju ubrzano ekonomsko propadanje, dodatno zaduživanje države i najavu gladi za više od dve trećine građana Srbije. Naša zemlja stoji na pragu potencijalnih socijalnih nemira jer nezadovoljstvo je sveprisutno.

Istovremeno, ova vlast nastavlja svoj trend netransparentnog upravljanja finansijama, neodgovornog zaduživanja i osiromašivanja države, dok se hvali povećanjem penzija i plata. Ponašanje aktuelne vlasti tokom jučerašnje sednice parlamenta, gde su pokušali da optuže opoziciju za navodno protivljenje prema povećanjima penzija, pokazuje koliko su spremni da idu nisko da bi manipulisali javnim mnjenjem.

Posebno osuđujemo neprimerno ponašanje predsednika skupštine, gospodina Orlića, koji se tokom jučerašnje sednice opozicionim poslanicima obraćao na najprimitivniji način i brutalno ih  vređao. Takvo ponašanje je nedopustivo za jednu državu koja sebe deklariše kao demokratskom i to smatramo parlamentarnim nasiljem koje se mora što pre zaustaviti“, navodi USS Sloga.