15/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS Sloga nezadovoljna trenutnim položajem žena u Srbiji
FOTO IZVOR USS-Sloga-sindikalci-protest-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

USS Sloga nezadovoljna trenutnim položajem žena u Srbiji

Autor 08/03/2024

“Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo trenutnim položajem žena u radnoj sferi i društvu. U Srbiji, radno zakonodavstvo ne podržava adekvatno žene, što dovodi do njihove sve veće izloženosti različitim oblicima nasilja, kako na radnom mestu, tako i u domaćinstvu.

Ova zabrinjavajuća situacija postaje još izraženija u svetlu alarmantnog broja žrtava porodičnog nasilja i femicida od početka godine. Naša ocena proizilazi iz aktuelne situacije u kojoj živimo, gde socijalne razlike i radna eksploatacija žena dostižu zabrinjavajuće nivoe.

Žene u Srbiji obavljaju najteže i najslabije plaćene poslove, posebno u takozvanoj industriji motanja kablova i tekstila. U ovim industrijskim granama, ako ih tako uopšte možemo nazvati, radnice su izložene ekstremnim uslovima rada. To ponekad uključuje i zabranu korišćenja toaleta, što ih primorava na nošenje pelena. U poslednje vreme suočavaju se i sa zastrašivanjem od strane poslodavaca da ne koriste bolovanja. Ova praksa je već dovela do tragičnih slučajeva umiranja radnica.

Najveću odgovornost za ovakvo stanje snosi država i aktuelna vlast, koja građane Srbije tretira kao podanike i jeftinu radnu snagu namenjenu za eksploataciju. Ovakav surovi odnos prema radnicima je neprihvatljiv i zahteva hitnu promenu”, navedeno je u saopštenju za javnost info službe USS “Sloga”.