14/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS “SLOGA”: PRETNJA LISTU DANAS JE TERORIZAM
Valjevo Beograd Udruženi sindikati Srbije Sloga

USS “SLOGA”: PRETNJA LISTU DANAS JE TERORIZAM

Autor 07/11/2022

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” u saopšrenju za javnost osuđuju pretnju redakciji lista “Danas” koja je juče stigla na službeni mejl urednika, Dragoljuba Petrovića, sa servera iz inostranstva.

U poruci naslovljenoj “Beogradski Šarl Ebo” navedeno je da su zaposleni i saradnici ovog dnevnog lista u smrtnoj opasnosti uz jezivu pretnju zbog, kako je navedeno, njihove uređivačke politike.

“Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju pretnje upućene novinarima dnevnog lista Danas, da će njihovi novinari, urednici, saradnici i kolumnisti završiti kao njihove francuske kolege iz Šarli Ebdoa.

Sa velikom zabrinutošću ukazujemo da ovo nije nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji, ovo je sada postala ozbiljna pretnja, koja je u francuskom slučaju “Šarli Ebdo“ okarakterisana terorističkim činom.

Upravo na osnovu ovoga, Srbija može i mora da zatraži “crveni zahtev” za pomoć Interpola, imajući u vidu da je pretnja upućena preko mejla “Proton VPN servera”, čije je sedište u Švajcarskoj.

S obzirom da mejl sadrži i direktne pretnje po život zaposlenih i njihovih saradnika, zahtevamo brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva i policije, kao i fizičko obezbeđenje objekata u kojima zaposleni rade, i zaštitu imenovanih u do sada najjezivijim pretnjama upućenim novinarima, ikada.

Najveću odgovornost za eventualne posledice snosi i snosiće aktuelna vlast u Srbiji koja ne libeći se ničega, čak i zbog najmanje kritike, gotovo danonoćno na medijima sa nacionalnom frekvencijom do Narodne skupštine – targetira novinare i njihove redakcije na podobne i nepodobne, posebno one u vlasništvu “United Media”, stavljajući ih u kontekst neprijatelja i mrzitelja svoje zemlje, što je stvarilo upravo ovakvu negativnu i mržnjom zatrovanu klimu u kojoj se danas nalazimo.

Novinari kao medijski radnici zaslužuju posebnu pažnju i mi na ovaj način iskazujemo punu solidarnost sa njima i ukazujemo koliko nam je važno da svako u našoj zemlji bude bezbedan i siguran“, navedeno je u saopštenju za javnost USS “Sloga”.