17/04/2024
Najnovije vesti
ECO Organizacija za ocuvanje zivotne sredine Lokalni odgovor Valjevo

LO: JAVNI BUDŽET – MOJA STVAR!

Autor 07/11/2022

Udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva poziva građanke i građane da se uključe u javnu raspravu o budžetu za 2023. godinu, navedeno je u današnjem saopštenju za javnost.

“Nakon gotovo dve decenije prakse kašnjenja u pripremi i usvajanju budžeta za narednu godinu, lokalne vlasti u Valjevu su u prošli petak objavile Nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. i otvorile javnu raspravu.

Na zvaničnom sajtu www.valjevo.org.rs je u prošli petak objavljen javni poziv građanima da prisustvuju prezentaciji planiranih troškova i ciljeva za 2023. koja je zakazana za četvrtak, 10.11.2022. u 18 sati u zgradi Gradske uprave u Valjevu.

Istovremeno, zainteresovani građani su pozvani da na pisarnicu ovog organa ili putem elektronske pošte na adresu budzet.pitanja@valjevo.org.rs upućuju svoje predloge koji se tiču javnog budžeta, zaključno do petka, 18.11.2023. godine.

Pozivamo građanke i građane, predstavnike udruženja, novinare, preduzetnike, stručnjake, poljoprivrednike, učenike i studente, penzionere, zaposlene i nezaposlene da u četvrtak, 10. novembra, u 18 sati u našoj, Gradskoj kući, čujemo kako izabrani predstavnici planiraju da sledeće godine raspolažu našim novcem.

Takođe, to je prilika da se susretnemo sa njima i da im u neposrednoj komunikaciji prenesemo naše viđenje i naša očekivanja koja se tiču čistog vazduha i zdrave životne sredine, lepih i urednih ulica, trgova i trotoara, naših drvoreda i parkova. Javna rasprava je prilika da zahtevamo da se našim novcem finansiraju programi koji donose dobrobit za celu zajednicu. Javna rasprava o budžetu je prilika da damo podsticaj i usmerenje nosiocima javne vlasti i nadležnim organima u Valjevu da više i bolje rade u cilju unapređenja našeg kvaliteta života.

Građanima i građankama Valjeva se ove godine ukazala mogućnost da učestvuju u procesu pripreme budžeta. Stoga, apelujemo na javnost u Valjevu da se uključi u ovaj veoma važan proces za celu zajednicu i da iskoristi retku priliku za učestvovanje u odlučivanju.

Građani koji su zainteresovani za učešće u javnoj rasrpravi nam se mogu obratiti za pomoć putem elektronske pošte lokalnodgovor@gmail.com.

Projekat “Javni budžet-Moja stvar” realizuje udruženje “Lokalni odgovor” u okviru projekta “Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezijei održivog razvoja lokalnih zajednica” koji sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Grupa 484 i Fondacija “Jelena Šantić”, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava,lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno,” pored ostalog navedeno je u saopštenju za javnost valjevskog Udruženja Lokalni odgovor.