30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • USS SLOGA: 5. oktobar – Pirova pobeda?
Valjevo Beograd Udruženi sindikati Srbije Sloga

USS SLOGA: 5. oktobar – Pirova pobeda?

Autor 05/10/2022

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” u saopštenju za javnost, pod nazivom “Peti oktobar: Umesto demokratije imamo kakistokratiju” navode:

“Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, 22. godine od petooktobarskih događanja, konstatuju da je ono u šta se verovalo da je simbol građanske borbe za slobodu i demokratiju bila samo pirova pobeda nečeg šta se pretvorilo u kakistokratiju, vladavinu najgorih.

Umesto nacionalnog prosperiteta i relativno dobrog socijalnog statusa građana, 5. oktobar bio je samo početak ubrzanja pljačkaške tranzicije, pa tako danas imamo uništenu domaću industriju, privredu i poljoprivredu, a Srbija je kroz privid neophodne tržišne ekonomije svedena na ekonomsku i energetsku zavisnost kroz sumnjive investicije, posebno stranih kompanija.

Posebno je neverovatno da nije došlo ni do tranformacije državnog sindikata, koji bi trebao da štiti radna prava i bude potpuno finansijski nezavisan od države i poslodavaca, i da kao takav bude ozbiljna protivteža kapitalu i urušavanju radnih i socijalnih prava radnika.

Srbija i dalje tapka u mestu, ona se pljačka u svakom smislu, radnici se sve više pretvaraju u zaplašene i poslušne ljude, a što je još gore, u istoj agendi se vaspitavaju i buduće generacije, da ne pružaju otpor nenormalnosti i gaženju radnih i socijalnih prva,” navedeno je u saopštenju za javnost USS “Sloga”.