28/05/2024
Najnovije vesti
Udruzenje-gradana-Autizam-kzn-odrzana-27.-aprila-2023.-demant-na-bivse-clanice-Udruzenja-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Uzvratne optužbe UG Autizam na sumnje roditelja

Autor 28/04/2023

Nakon obraćanja javnosti majki čija su deca isključena iz Udruženja građana pomoć i podršku osobama sa autizmom „Pomozimo nevidljivima da budu vidljiva“, predsednica Gabrijela Šipoš i njen zamenik Dragan Jovanović, sutradan su se obratili javnosti, prema navodu „povodom lažnih optužbi“.

Majke su, pored ostalog, prethodnog dana rekle da se skandal dogodio na Skupštini Udruženja, 19. aprila: “Naime, već duže vreme smo nezadovoljni načinom na koji ovo Udruženje funkcioniše. Sada vidimo da je Udruženje, zapravo, pretvoreno u privatnu firmu dve osobe, predsednice Udruženja Gabrijele Šipoš i njenog zamenika Dragana Jovanovića.“

Na juče održanoj konferenciji Gabrijela Šipoš je rekla: „Od 2017. godine živim u Valjevu, a od 2019. godine sam osnovala Udruženje. Sami članovi će, gde god bude trebalo, potvrditi šta su sve dobili od ove organizacije, a ne one laži koje su juče imali da čuju koje su iznešene na račun mog rada i organizacije koja je već prepoznatljiva po celoj Srbiji,“ pored ostalog navodi, i citiramo:

„Što se tiče odmarališta, sve što su rekli, laž. A istina je Dragan Jovanović stavio na raspolaganje svoje imanje i kuću i ribnjak koji postoji više od 20 godina na koji su se one pozivale da se sad sagradio ribnjak.“

Marijana Radovanović je prisustvovala konferenciji i potvrdila gornje navode, dok je druga osoba pozvana da učestvuje na konferenciji, ostala van prostorija, prema obrazloženju “da bi čuvala decu”.

Citiramo Dragana Jovanovića, zamenik predsednice UG Autizam Valjevo: „Dve isključene mame koje su došle na Skupštinu da Skupštinu prekinu jer je prethodna Skupština bila zakazana ZUM-om i samo su njih četiri bile prisutne. I onda su tražile vanrednu skupštinu da se održi što pre, kako bi na neki način, izdejstvovale da se predsednik smeni. Ali su pri tom sve članove zvali, pretili i ucenjivali ih kako bi glasali za njih i napravile prevrat u organizaciji. Kada su to videli da nisu uspeli, onda su došle i sve četiri u glas vikale nazivajući mene najpogrdnijim imenima, pa čak i na nacionalnoj osnovi, zašto imam preko 10 svedoka i to će sigurno završiti na sudu,“ kaže:

„Sve što imam da dodam, da sve što su oni izneli juče, da su apsolutne laži, od reči do reči, jer ja sam osnivač ove organizacije, sve sam finansirao oko osnivanja organizacije lično ja. Stavio sam svoj poslovni prostor, u kojem se vi sad nalazite, na raspolaganje. Već tri godine koriste,“ priča zamenik predsednice Udruženja:

„Nego su tražili da im donesem papire i od mog imanja u selu Moravci kod Ljiga, da oni vide na kome se vodi moje imanje.“

Tvrdi da su i na toj Skupštini bili na uvidu, na stolu, svi papiri Udruženja i ugovori od imanja koje je dao na upotrebu: „Ali, one to nisu htele da gledaju. Verovatno su mislile da sam ja moje imanje dao u vlasništvo Gabrijeli, pa su htele da smene Gabrijelu kako bi one upravljale lokalom, mojim imanjem i kućom u Moravcima.“

Šipoš i Jovanović su obraćanje bazirali na dešavanja na Skupštini i porukama među članovima, ali je prisutne interesovalo činjenično stanje.

Imanje sam ja nasledio od mog dede i čukundede i pradede, šta da vam kažem. Imanje se i vodi i moje je, koje sam nasledio. U stvari, ja sam rek‘o, samim tim što sam im dao prostor, rek‘o sam, nemoj, Gabrijela, pričati nikom da je moje, zato što bi se oni možda osećali neprijatno. Nikad se nisam izdvajao da kažem eto ja sam dao organizaciji, ili učinio,“ potvrđuje Jovanović.

Na pitanje novinara o anonimnom donatoru iz Austalije, navodi: „Oni su to pogrešno rekli. Iz Austrije,“ obrazloživši da je zaradio penziju u Austriji. Međutim, jedan od prisutnih novinara je konstatovao da se dobro seća da mu je lično pričao o donaciji iz Australije. To je ostalo bez razjašnjenja.

O broju dece iz Valjeva koja su boravila u Moravcima, odgovara: „Jedna žena među prvima, i bilo je tri iz Novog Sada, dve iz Pančeva, dve iz Beočina i sa Fruške Gore“.

Naše pitanje o stručnoj pomoći koju Udruženje organizuje za članove, Šipoš obrazlaže da je angažovana Jelisaveta Stanojević iz Valjeva: „Žena koja završava za logopeda. Ona je i prošle godine kod nas volontirala. I zakazali smo termine. Međutim, ti roditelji niti se pojave na terminima, niti jave da neće doći. Imali su pravnu pomoć, imali smo logopeda. Fizikalnu nemamo.“

Povodom Finansijskog izveštaja i novca od donacija, predsednica odgovara: „Nije tačno! Prvi problemi su nastali kad sam ja na Viber grupi objavila da sam na bolovanju,“ naglasivši: “I da moju zamenu će vršiti Dragan Jovanović koji je i zamenik Udruženja. Gde su oni rekli ko je Dragan, mi njega ne prihvatamo,“ navodeći da su problemi počeli tada, ne od Skupštine.

Kaže da nisu tačne informacije o zloupotrebi donatorskih sredstava i da je Finansijski izveštaj usvojila Skupština Udruženja, kao i da bi ga stavila na uvid, pokazavši na jedan od papira na stolu: „Finansijski izveštaj je tu.“ Prisutni novinari ispred kojih je papir stajao su prokomentarisali: „Izvinite, ali to stvarno nije Finansijski izveštaj,“ već da je pokazani dokument specifikacija troškova za prethodnu godinu.

O uslovima korišćenja objekta u Moravcima i traženja donatora za opremanje, Šipoš tvrdi: „Dragan je nama dao na korišćenje, na pet godina. Znači, nije samo na pet godina, to će se nastaviti dalje, bez nadoknade. On je meni rekao, i navešćemo i u ugovoru, to što budem ja opremila, sredila, to njega ne interesuje. Daje samo dozvolu da smemo to da uradimo. Ali, da ne tražimo od njega nadoknadu za to.

Dragan Jovanović zamenik i predsednica UG Autizam, Gabrijela Šipoš

Znači, u tom momentu kad Udruženje više ne bude koristilo objekat u Moravcima, on će, a, kompletna oprema iz tog objektima u Moravcima ćemo dati srodnim udruženjima. Znači, ne može koristiti ni Dragan, niko drugi, nego Udruženje, Upravni odbor i Nadzorni odbor će se sastati i videće kom udruženju će to dati.“

O udruženju koje je vodila u Novom Sadu, Šipoš, kaže da je od 2013. tamo živela i uspešno vodila udruženje do 2017. godine.

Na pitanje o objektu u Moravcima: „Jeste im rekli da nije Vaše vlasništvo?“ Dragan Jovanović, odgovara: „Pa, jesmo, kako nismo. Pa zato što su me vređali na Viberu.“

Prema rečima Gabrijele Šipoš, UG Autizam Valjevo ima 47 članova, uzrasta od pet do 52 godine i Skupština broji 32 člana. Takođe, navodi da je Dragan Jovanović raskinuo Ugovor sa Udruženjem o upotrebi objekta u Naselju Sretena Dudića: „Nisu računi izmireni. Poletu ni dinar nismo imali para. Šest hiljada mesečno, 72 hiljade, puta tri“. Na pitanje ko je trebalo da plaća račune, Šipoš odgovara: „Pa, mi kad dobijemo donaciju, mi trošimo namenski. Ne možemo nenamenski.“ Dragan Jovanović kaže da ga je „Polet“ tužio zbog obaveza koje nisu izmirene tri godine: „Pa, zato što sam se nadao da će oni platiti,“ rekao je zamenik predsednice UG Autizam Valjevo.

Rukovodstvo Udruženja građana pomoć i podrška osobama sa autizmom „Pomozimo nevidljivima da budu vidljivi“ iz Valjeva kaže da će pokrenuti tužbu protiv svih koji su, kako navode „izneli laži o Udruženju, a na Skupštini vređali Dragana Jovanovića“.

Novinarima su pokazani brojni papiri uz navode da postoji ugovor o upotrebi objekta u Moravcima između Dragana Jovanovića i UG Autizam. Međutim, overen Ugovor nije stavljen na uvid tokom konferencije koja je završena obećanjem da će putem mejla prisutnim redakcijama dostaviti Finansijski izveštaj i Ugovor o upotrebi odmarališta u Moravcima. Do momenta objavljivanja teksta dokumenta nisu stigla.