24/05/2024
Najnovije vesti

Valis poražen od Mornara

Autor 14/04/2024

U prvoj utakmici baraža za učešće u Premijer ligi vaterpolisti Valis Vege pretrpeli su poraz u prvom meču od ekipe Mornara iz Splita rezultatom 13:12 ( 3:5, 3:2, 3:2, 3:4 ).

Izvanredna atmosfera u SRC Petnica, burno navijanje domaćih, ali i nedostatak sportske sreće u najkraćem je izveštaj sa ove utakmice.

Valis je loše otvorio meč, mlaki napadi i nesigurna odbrana, gosti agresivni u odbrani i sigurni u napadu napravili su prednost od dva gola nakon prve četvrtine. Valjevski vaterpolisti trgli su se u drugoj i trećoj četvrtini. U trećoj četvrtini došlo je do potpunog preokreta kada su domaći u odbrani igrali odlično što je rezultiralo vođstvom od 9:7. Pri tom rezultatu Valis nije iskoristio dva napada, a nakon nerealziovanih napada usledila je kazna, jer se Mornar iznenađujuće “digao iz mrtvih”, uspevši da realizuje dva napada i stigne do izjednačenja.

Jedan od napada Valisa u prvoj četvrtini

U poslednjoj deonici viđena je prava drama. Gosti su prvi poveli, Valis izjednačio, ali su gosti konstantno imali gol prednosti kažnjavajući svaku grešku domaćina. Čini se da je gostujući trener remetio ritam Valisa čestim izmenama, pa se u par navrata desilo da je menjano po pet igrača istovremeno. Na 2:35 do kraja rezultat je bio nerešen 11:11, ali su gosti poveli uspeli da u tom napadu povedu 11:12 na 2:04 pre sirene. Usledio je neuspešan napad domaćih, Splićani su kaznili lošiju odbranu minut pre kraja, potom je Valis za samo 16 sekundi napada uspeo da smanji na 12:13. Splićani nisu iskoristili napad, ali nije bilo dovoljno vremena za izjednačenje.

Jedan od napada Mornara

Iako izgubljena utakmica ne znači da Valis nema aktivan rezultat pred revanš, jer Mornar nije nepobediv.

Trener Valisa Miloš Saković nakon utakmice je istakao:

“Definitivno ako želimo da pobedimo ekipu koja dolazi iz Premijer lige kao što je Mornar mi moramo da igramo mnogo organizovanije. Neki dogovor iz svlačionice nije ispoštovan, momci su podlegli malo samodokazivanju, imali smo nerezonske šuteva, a blok nije funkcionisao. Za razliku od nekih utakmica gde smo uspeli da iznenadimo favorita, gde smo imali i po 3 – 4 ruke u bloku na šutu, igrači su bili uspavani. Šta je razlog ne znam, jednostavno nismo odigrali kako možemo. Mislim da možemo bolje, bez obzira na sudiski kriterijum koji mi se ne sviđa, posebno što dolazi od istog sudije koji nam sudi već drugu godinu za redom u baražu. Ja mogu jedino da promenim nešto do sledeće nedelje, pa ćemo da vidimo. Na kraju krajeva znali smo da ako hoćemo da uđemo u Premijer ligu neće biti lako. Mogu da čestitam momcima na borbi, žao mi je zbog publike, ali teško je pobeđivati bolje ekipe od sebe stalno, treba negde biti i realan.”

Gostujući trener na ovoj utakmici bio je proslavljeni hrvatski vaterpolista Zdeslav Vrdoljak, koji je zamenio kažnjenog Borisa Pavlovića, bio je zadovoljan po odigranoj utakmici:

“Ništa se nisam nadao posebno što sam “uskočio” kao zamena. Kolega je pripremio momke. Ovo je bila jedna jako teška utakmica, očekivano teška. Znali smo da Valis ima pet – šest iskusnih igrača, jakih i dobrih pojedinaca, tako je i bilo. Uglavnom se njihova igra svodi na te glavne igrače. Moji momci su izdržali do kraja. U jednom momentu u trećoj četvrtini smo pali, ali digli smo se i jako smo zadovoljni ovim rezultatom koji nosimo u Split. Jako je teško igrati pod balonom, ne ovde nego inače, ali smo i to izdržali.

Nosimo fantastične utiske iz Valjeva, kad god dođemo u Srbiju domaćini nas dočekaju predivno, fantastično. Dugo sam igrao vaterpolo i kao trener kada god smo dolazili imam samo pohvale za domaćine. Od hotela do bazena i svega ostalog. Tu nema dileme. Inače je naša ekipa veoma mlada, to su igrači mahom 2003, 2004, 2005. i 2006. godište. Imamo krasne juniore i dosta juniora igra u ekipi, na to smo dodali dva iskusna igrača i lepo igraju. Presrećan sam što sam danas mogao zameniti kolegu i doživeti veoma lepu emociju.”

Revanš susret se igra u Splitu sledećeg vikenda.