18/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Protest u Takovskoj i kod zgrade Generelštaba u Beogradu
FOTO-IZVOR-I-VLASNISTVO-FOTOGRAFIJE-Arhiv-javnih-skupova-13-04-2024-protest-Beograd-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-okrug-Srbija

Protest u Takovskoj i kod zgrade Generelštaba u Beogradu

Autor 14/04/2024

Na poziv Udruženja Kreni-Promeni sinoć je u Beogradu, ispred RTS-a i zgrade Generalštaba, održan miran protest građana.

Okupljeni su u Takovskoj iskazali nezadovoljstvo načinom izveštavanja nacionalnog  Javnog servisa o namerama za iskopavanje litijuma u Srbiji, uputivši zahtev da medijski Javni servis objektivno izveštava o aktivnostima kompanije “Rio Tinto”.

Savo Manojlović, direktor kampanja Kreni-Promeni, pored ostalog je rekao da Vlada Srbije priprema potpisivanje memoranduma sa Evropskom komisijom o litijumu i da Udruženje Kreni-Promeni tim povodom predlaže raspravu u Parlamentu: “RTS je morao da zakaže javnu debatu i nakon toga smo mogli da vidimo šta nam je činiti”, naglasio je Manojlović.

Potom su okupljeni građani u mirnoj koloni otišli do zgrade Generalštaba, srušene 1999. tokom bombardovanja, gde je prilikom obraćanja Savo Manojlović pored ostalog rekao:

Nećemo je prodati zarad njihovog profita. Ovo je pitanje nacionalnog pitanja i dostojanstva. Ovde će poštovati zakon Republike Srbije. Stare zgrade da restituišu. Tražimo da se ovde napravi muzej Srbije, ima mesta i za muzej žrtava i za muzej nauke.

Na protestu u Beogradu učestvovalo je i više udruženja i predstavnika građanskih inicijativa iz Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

Podsećanje – VPO “Bitka za Valjevo” sa Savom Manojlovićem, Bobanom Stojanovićem i Katarinom Petrović – možete pročitati OVDE

Prema navodu Arhiva javnih skupova: “Ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici u Beogradu, sinoć se okupilo između 1.800 i 2.000 građana na protestnom skupu koji je organizovalo udruženje Kreni-Promeni zbog izveštavanja Javnog servisa o planovima za eksploataciju litijuma u ​​Srbiji.

Do ovog podatka došlo se prebrojavanjem prisutnih na seriji fotografija različitih delova prostora koji su zauzeli demonstranti, a koje je Arhiva snimila između 19.30 i 19.40 časova”, navedeno je u obaveštenju.