12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VALJEVKA BOJANA ANDRIĆ DIREKTOR FOTOGRAFIJE FILMA TRAG DIVLJAČI: “SVAKA TEŠKA ODLUKA SE ISPLATI”
iz filma Trag-zveri 1 direktor fotografije Bojana Andrić Valjevka #Valjevo Objektiva.rs

VALJEVKA BOJANA ANDRIĆ DIREKTOR FOTOGRAFIJE FILMA TRAG DIVLJAČI: “SVAKA TEŠKA ODLUKA SE ISPLATI”

Autor 09/11/2022

“Trag divljači”, domaći triler, rađen u režiji Nenada Pavlovića, koji je sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovim pripremio i scenario.

Odigrava se u periodu komunističke Jugoslavije. Tokom 115 minuta gledalac kao da upada u vremenski procep i budi se 1979. jer sve deluje neverovatno originalno.

Za to nepogrešivo oživljavanje duha prošlosti u znatnoj meri zaslužna je i naša Valjevka, Bojana Andrić, direktor fotografije, iza koje je već niz uspešnih projekata, kao i novije filmsko ostvarenje Trag divljači, nedavno prikazan i u Valjevu.

Bojana-Andric-na-setu-filma-Trag-zveri-snimanog-2021.jpg Foto Emilija Stanišić mlada Valjevka Objektiva.rs Valjevo
Bojana Andrić, direktor fotografije filma Trag divljači FOTO Emilija Stanišić

“Trag divljači je sniman tokom marta i aprila 2021. godine na lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Vratarnici, Zaječaru i Beogradu. Finansiran sredstvima dobijenim na konkursima Sekretarijata za kulturu AP Vojvodina, Filmskog centra Srbije, Media Creative Europe i Telekoma Srbije.

Film je pripreman više meseci, a snimanje je trajalo 37 dana. Cela ekipa je provela zajedno vreme na terenu snimajući u Istočnoj Srbiji što je napravilo jako dobru atmosferu na setu uprkos teško savladivim lokacijama. Moj sektor je brojao 27 članova ekipe koji su bili raspoređeni u deo kamere, scene i rasvete.

Osim mojih sektora zaduženih za snimanje slike, krucijalno bitna bila je odlična saradnja i veliko vizuelno razumevanje pre svega sa rediteljem Nenadom Pavlovićem, kao i talentovanim autorima kostima Momirkom Bailović, scenografije Jovanom Grahovac Sujić i šminke/maske Marijom Kovačević Jovanović. Ništa ne bi bilo moguće bez jake podrške Miloša Avramovića, Tanje Žeželj Gojković, Koste Đorđevića, Gorana Bjelogrlića, Ljube Božovića, Mile Brkić Velagić i svih ljudi koji su učestvovali u sektoru produkcije i organizacije,” priča direktor fotografije filma “Trag divljači” Bojana Andrić, uz pojašnjenje kako je video beleškama nepogrešivo oživela osećaj epohe u koju je smeštena filmska priča:

Film Trag divljači

“Kako se film dešava kasnih ’70-ih godina, naša prvobitna želja bila je da snimamo na filmsku traku 16mm ili 35mm formata, kako bismo što utentičnije napravili epohu onim sredstvima koja su tada korišćena za snimanje filmova. Medjutim na prostoru šireg regiona ne postoji više nijedna laboratorija za procesuiranje negativa, što je, uz veće troškove snimanja koji su prevazilazili budžet bio glavni faktor da smo od snimanja na negativu morali da odustanemo. To je ujedno i jedini kompromis koji smo napravili kada su u pitanju krupne odluke vezane za sliku filma.

Film je sniman filmskom digitalnom kamerom Arri Alexa Mini sa Cooke S4 objektivima u RAW formatu 2.8K. Odabir objektiva koji imaju mekši crtež je nadomestio snimanje digitalnom kamerom i uz pažljivu obradu slike konačni rezultat je dao veoma približan efekat onome koji bismo dobili da smo snimali na traku. Kažem približan jer je filmska traka nezamenjiv medij, ali kada se stavi na vagu za i protiv, ovo je prihvatljivo rešenje.

Od ostalih elemenata koje smo koristili da bismo što tačnije snimili epohu, osim beskompromisnog odabira lokacija, volim da izdvojim precizan odabir bojene palete kostima, scenografije i rasvete, što uključuje koriščenje uličnih sijalica koje su postojale tokom ’70. godina u Jugoslaviji.

Radnja filma se dešava u izmišljenom gradu i Istočnoj Srbiji koji je Žika Pavlović nazvao Vranovac u svojim romanima, a u pitanju je centar Timočkog okruga. To nam je dalo mogućnost kreiranja sveta koji postoji/ne postoji. Zanimljivo je da smo film snimali u Knjaževcu, gde je snimana Zaseda mnogo godina ranije, a nekoliko kadrova u filmu smo postavili kao citate i omaž Žikinog dela. Međutim, ono što posebno cenim kod Nenada je što je on pristupio filmu onako kako je on želeo, po sopstvenom stilu i viziji, a ne kako se od njega očekivalo, obzirom da je sin slavnog Živojina Pavlovića, što je svakako teško breme uz veliki ponos.

Film Trag zveri direktor fotografije Valjevka Bojana Andrić Valjevo Objektiva.rs
“Trag divljači”

Lokacije smo tražili skoro 5-6 meseci i nijednog trenutka nismo odustajali od onih koje su bile najbolje za film, što je donosilo velike probleme u samoj fazi snimanja, ali i dalje verujemo da se svaka teška odluka isplatila,” rezimira Bojana Andrić, direktorka fotografije filma Trag divljači za Objektiva.rs iz Valjeva.

“Trag divljači” premijerno je prikazan 15. septembra na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, u bioskopima je od početka oktobra, kada je prikazivan i u našem gradu.

Kao što smo pomenuli, radnja je smeštena u 1979. godinu. Perspektivni novinar Jugoslav, kog igra Radivoje Bukvić, prati politički motivisano svirepo ubistvo u malom ruralnom mestu. Biva upleten u mračnu porodičnu dramu punu tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

U glavnim ulogama su Radivoje Bukvić, Predrag Manojlović, Miloš Timotijević i Nada Šargin uz plejadu sjajnih glumaca. Producenti su Miloš Avramović, Tanja Gojković Žeželj I Kosta Đorđević. Muzika – Filip Mitrović. Montaža – Dejan Urošević.