17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VALJEVO I SRBIJA NISU NA PRODAJU (+video)
Valjevo foto Dragan Krunić objektiva.rs

VALJEVO I SRBIJA NISU NA PRODAJU (+video)

Autor 03/02/2022

Na Gradskom trgu u Valjevu, u organizaciji Kreni – Promeni, održan je protest pod nazivom Valjevo nije na prodaju. Zahtevi jednostavni i jedinstveni: zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. To znači, zabrana istražnih bušotina bora i litijuma nadomak Valjeva i u celoj Srbiji, kao i na području Jadra, uz poštovanje zakona Republike Srbije.

Više stotina Valjevaca, od kojih je većina bila na platou ispred Gradskog trga i u Karađorđevoj ulici, podržali su obraćanje Valjevca, pisca i akademskog slikara, Luke Tripkovića.

Akademski slikar i pisac, Valjevac, Luka Tripković prilikom obraćanja sugrađanima

Svi su pažljivo slušali precizno objašnjenje inženjera rudarstva, Aleksandra Uroševića o štetnim posledicama iskopavanja bora i litijuma, odnosno zasoljavanju i trovanju ne samo zemljišta, već i vazduha, zbog isparenja. Taj proces je uporedio sa uništavanjem Kartagine od strane Rimljana koji su, nakon paljenja grada, zasolili zemljište – na tom području posledice su i dalje uočljive, a slično bi mogla dočekati i “lepa valjevska dolina” kako navodi Urošević.

Svoja iskustva o životu i svim problemima sa kojima se sada suočavaju, prisutnima su ispričali žitelji Popučaka, knjižarka, Ivana Mijailović i Cvetko Jovanović iz Lukavca koji oseća zdravstvene teškoće jer je kasno saznao da je voda u zaseoku gde živi zagađena zbog obližnje istražne bušotine koja se nalazi na zamlji koju je njegov bivši komšija prodao. Očekivanja su da država zaštiti osnovna prava svojih stanovnika – pravo na zdravlje i život u zdravom okruženju.

Potom se obratio dr pravnih nauka, Savo Manojlović, predstavnik udruženja Kreni – Promeni, organizatora protesta “Valjevo nije na prodaju”.

DRŽAVA MORA DA ZAŠTITI SVOJ NAROD
Sa obzirom na činjenicu da je Savo Manojlović krajem prošle godine doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pitali smo za pojašnjenje o pravima i obavezama u procesima spornih istraživanja ruda bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Savo Manojlović predstavnik pokreta Kreni-Promeni u Valjevu

Suština je da mi tražimo, kao građani, vladavinu zakona. Mi nismo pleme gde treba da verujemo “proročici” na mestu predsednice vlade. Dakle, mi tražimo da ono što važi za Rio Tinto – važi i za Euro Litijum, ono što važi za Jadar – da važi i za Valjevo. Dakle, mi tražimo jednakost pred zakonom, pravnu državu, normalne ljude koji neće biti bahati prema građanima. Mi njih plaćamo.”

Više lokaliteta po Srbiji je označeno kao pogodno za istražne radnje Euro Litijuma?

Tako je. I to je sada nelogično obrazloženje: mi smo, navodno, oterali Rio Tinto, ali ćemo pustiti sada nekog drugog da kopa. To znači da oni nisu iskreno oterali Rio Tinto i planiraju da ga vrate. Ili mu nameštaju penal, pa da mu daju odštete, novcem poreskih obveznika.”

Da li te kompanije imaju pravo da tuže državu?

Srbija treba da dokazuje da bi to iskopavanje bilo ekološki štetno i, u tom smislu, onda ne treba da se plati odšteta. Međutim, ključni problem je što naši zvaničnici to ne rade, nego oni, umesto da se ponašaju kao zastupnici Srbije, i predsednik i premijerka i ministri, oni se ponašaju kao da zastupaju interese Rio Tinta.”

Potpisan je dokument sa Velikom Britanijom?

Jeste, i on govori o investicijama. Ali, to znači da oni mogu da dobiju dozvole po važećim zakonima i po određenim ekološkim standardima. Nezavisni naučnici iz Srbije ukazuju da se ti ekološki standardi – krše. Problem je što propise može da prekrši pojedinac, ili kompanija, ali država je ta koja onda obezbedi da se poredak primenjuje. A kod nas ih krši vlada. I vlada ne obezbeđuje poštovanje tih zakona.
Da se vlada pridržavala tih ekoloških zakona, mi ne bismo došli dovde. Pošto mi ne verujemo vladi, mi tražimo da to zabrani. Znači, ako bilo šta plati, to je odgovornost zvaničnika države Srbije
.”

Počele su pripreme za republičke izbore zakazane za početak aprila. Gde je u tom procesu, koji je stav Kreni – Promeni?

Mi nećemo učestvovati kao politički pokret, ili stranka, na izborima. Naravno, izbori su neophodni u demokratiji, kao i političke stranke ili pokreti. Dakle, mi tražimo da se ovo pitanje reši, pa mogu da idu na izbore i neće nas se rešiti. Znači, mi ćemo ovu temu dizati tokom celih izbora, na bilo koji način. I ako misle da je ovo tema koja vuče na dno, njihovo je da li će odvezati, i sebe, i Srbiju, od ove teme,” rezimira doktor pravnih nauka, Savo Manojlović iz pokreta “Kreni – Promeni” nakon protesta “Valjevo nije na prodaju” za Objektiva.rs.

Naredni protest je već večeras, 3. februara, od 19 sati, ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu.

Deo obraćanja Cvetka Jovanovića iz Lukavca i govor Save Manojlovića iz pokreta Kreni-Promeni:

https://www.facebook.com/objektiva.rs/videos/307849514723200