23/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Veče folklora sa gostima iz Bostona

Veče folklora sa gostima iz Bostona

Autor 01/07/2023

Premala je bila velika sala valjevskog Centra za kulturu da primi sve ljubitelje folklora na koncertu AKUD “Kosta Abrašević” iz Valjeva i Srpski folklorni ansambl “Gračanica” iz Bostona.

Ni pretoplo vreme, ni sala u kojoj je nedostajalo vazduha nisu sprečili posetioce da napune ovaj prostor. Preko 70 učesnika nastupilo je u koncertu koji je trajao preko dva sata i pobrao aplauze i ovacije publike.

“Abraševićevci” su napravili za njih neuobičajenu pauzu nakon sjajnog koncerta “Zaveštanje” 2, ali samo u koncertima. Marljivo su se spremali za ovaj malo zakasneli prolećni koncert, sa gostima iz Bostona, koje je u svoj rodni grad, ali i na turneju po Srbiji doveo dr. Đorđe Kolđžić, bivši igrač valjevskog “Abraševića” i beogradskog “Krsmanca”.

Predstavljen je odličan program, a zanimljivo je da su u završnoj koreografiji “Vranjanska svita” nastupale devojke iz Amerike i momci iz Srbije. Još jedan dokaz da za muziku i folklor granice ne postoje.

O domaćinu se mnogo zna, a valja spomenuti da je Srpski folklorni ansambl “Gračanica” u Bostonu osnovan 1997.godine u želji da se očuva kulturni identitet Srba u Americi. Dve godine kasnije na čelo istog dolazi dr. Koldžić koji je svojom energijom sve ove godine uspeo da napravi prepoznatljiv “brend” širom Amerike. Zanimljivo je da u ovom društvu uz Srbe nastupaju i vežbaju i Amerikanci, što je po rečima dr. Koldžića sjajna prilika za upoznavanje Srbije kroz naš folklor.

Na koncertu se predstavila i Škola folklora AKUD “Kosta Abrašević”. Preko 30 najmlađih svojim nastupom na bini je pokazalo da valjevski folklor ima budućnost.