17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • VIII VALJEVSKI FILMSKI SURETI – SADA I OVDE
Valjevo Valjevski filmski susreti - Sada i ovde 2021. godine

VIII VALJEVSKI FILMSKI SURETI – SADA I OVDE

Autor 07/12/2021

Osmi festival “Valjevski filmski susreti” biće održan od 9. do 12. decembra 2021. godine pod sloganom “Sada i ovde” u prostorima Bioskopa 85, MMfAvantura, ali i onlajn, putem Facebook profila Festivala.

Tim povodom, orgnizatori navode da je glavni program festivala sastavljen iz dve selekcije – regionalnog takmičarskog programa kratkometražnog filma i revijalnog programa igranog i dokumentarnog filma. Filmovi će biti projektovani, uz prisustvo publike, u Bioskopu 85.

Festival otvara igrani film Ivana Ikića, dobitnik nagrade ”Europa Cinemas Label” na filmskom festivalu u Veneciji, inače srpski predstavnik za nagradu Oskar.

U okviru revijalnog programa biće prikazani i dokumentarni filmovi Potreba za mržnjom, Filipa Čolovića (nagrada za najbolji dokumentarni dugometražni film na Martovskom festivalu), Fejt i Branko Ketrin Hart (osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na SeeFest-u), Telenovela: sivo u koloru, Filipa Martinovića (dobitnik nagrade na Beldocs festivalu za najbolju montažu i nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalu Dokufest) i Nun of your bussines Ivane Kragić (nagrađen od strane publike na festivalu ZagrebDox i nagradom za najbolji film na filmskom festivalu Palić).

Pored dokumentarnih, u sklopu revijalnog programa biće prikazan i igrani film “Elegija lovora” Dušana Kasalice, nominovan za najbolji film na Sarajevo filmskom festivalu.

U okviru takmičarskog programa biće prikazana ostvarenja 17 mladih autora iz regiona: Zašto ne zaplešete – Isidore Ratković, Sve je dobro – Ružice Anje Tadić, Između dva neprijatelja – Marka Crnogorskog, Ni na nebu ni na zemlji – Borisa Simića, Jad – Stefana Teofilovića, Bambilend – Danila Stanimirovića, Lanac – Katarine Krstić, Dog Day – Jelice Jerinić, Divljač – Bojane Babić, Pištolj i kacige – Marka Marjanovića Marinčića, Porodični odmor – Katarine Koljević, Glas u tišini – Anje Kečalović, Sve kako treba – Nikole Stojanovića, Izgubljeni dani – Jovane Avramović, Organizmi – Nikole Polića, Mi nismo pokrenuli vatru – Senke Domanović i Remains – Nike Otrin.

Valjevski filmski susreti 2021. godine Slobodan Leman nagrada

Festival će uručiti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman dodeljuje žiri mladih autora, ove godine u sastavu su rediteljka, producentkinja i scenaristkinja iz Hrvatske Ivana Kragić, Ivan Marinović, scenarista i reditelj poreklom iz Crne Gore i Stefan Đorđević, reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade Leman za film „Poslednja slika o ocu“.

Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine biće uručena najboljem montažeru. Pobednika će birati filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj, Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji, Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru pratećeg programa, na Facebook stranici Valjevskih filmskih susreta, biće organizovane i dostupne za praćenje filmske tribine: „Sloboda u debitanskom filmu“ i „Mogućnosti eko filma“. Moderator tribina je Sara Arsenović.

Ove godine Valjevska kulturna mreža u saradnji sa udruženjem DokSrbija organizuje jednodnevnu radionicu koja će pružiti polaznicima iz Valjeva, ali i drugih gradova Srbije, zainteresovanim za dokumentarni film, mogućnost da prošire znanja i zatraže savete o sopstvenim idejama i projektima od vrsnih stručnjaka iz date oblasti.

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju, da bi Festival uticao na interesovanje za regionalni autorski film i razvoj mlade publike.

Festival organizuje Vakum u saradnji sa MMf Avantura i Centrom za kulturu Valjevo, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Valjeva.