15/06/2024
Najnovije vesti
Valjevski-pokret-otpora-logo-VPO-oktobar-2022-godine.jpg

VPO će nastaviti borbu za fer izborne uslove

Autor 17/05/2024

Valjevski pokret otpora, povodom odluke da ne učestvuje na lokalnim izborima u Valjevu, zakazanim za 2. jun 2024. godine, obaveštava javnost da će, kako navode: “Nastaviti borbu za fer izborne uslove ali i za vanredne lokalne izbore u Valjevu jer nemamo nameru da ovo zlo trpimo naredne četiri godine.

“Naš stav je jasan – nemamo moralno pravo da učestvujemo na unapred pokradenim izborima i tako postanemo saučesnici vladajućeg kriminalnog kartela u još jednom od njihovih “izbornih” igrokaza.

Odlukom da ne učestvujemo u ovoj režiranoj izbornoj farsi, svesno smo se odrekli sitnih, ali i onih malo krupnijih privilegija, koje sa sobom nosi ulazak u lokalni parlament, a te privilegije su mnogima i jedini motiv za učešće u političkom životu grada. Od samog osnivanja udruženja naš primarni cilj je rušenje kriminalne SNS vlasti i ovog nakaradnog sistema, a ne borba za odborničke mandate. Uvek smo jasno govorili da nikada nećemo odustati od naših principa, ma koliko to u srpskoj političkoj kaljuzi izgledalo nemoguće.

Svesni smo bili i da će našu časnu odluku neki od učesnika u ovoj izbornoj farsi pokušati da zloupotrebe zarad sitnih političkih poena i podizanja svog rejtinga. Na njihovu veliku žalost, ostaćemo dosledni i dostojanstveni i nećemo se baviti tim nebitnim pojavama, koje godinama iz prikrajka i u potaji čekaju da se dokopaju mrvica sa ”gradske trpeze”. Znamo ih mi a znate i vi, poštovani sugrađani, i zato im nećemo pridavati pažnju koje su toliko željni.

Valjevski pokret otpora doneo je svoju odluku svestan političkih posledica ne samo za naše udruženje, već i za nas kao pojedince. Ipak, vreme će pokazati da smo bili u pravu jer smo odbili da budemo neko ko daje legitimitet ne samo za sve prethodne izborne krađe ove vlasti već i pokriće za novu koja se sprema u junu mesecu, kao i za sve druge koje će nakon nje uslediti. Mi nemamo pravo da ignorišemo realnost i pravimo se da se oko nas ništa ne dešava, vođeni sitnim političkim interesom.

Dužni smo da obavestimo javnost da se Valjevski pokret otpora više neće oglašavati u vezi izborne farse koja je u toku, zato što ne želimo da na bilo koji način utičemo na odluku naših sugrađana da li će ili neće izlaziti na biračka mesta tog 2. juna, jer u potpunosti razumemo njihovu zbunjenost svime što se dešava u poslednjih dvadeset dana. Mi smo želeli da se započeta borba za izborne uslove nastavi kako bi na jesen građani Valjeva i Srbije, konačno, imali šansu da sami određuju svoju sudbinu. Ta šansa je sada, na našu veliku žalost, propuštena.

Mi se nikada nismo povlačili pred zlom, pa to nećemo činiti ni ubuduće. I zato, kada se svetla junske “izborne” pozornice pogase i kada se glumci u ovom igrokazu raziđu, srećni i zadovoljni sobom, u ovom gradu ostaće Valjevski pokret otpora koji će, zajedno sa našim sugrađanima i drugim respektabilnim nevladinim organizacijama (ProGlas, CRTA, BIRODI…), nastaviti borbu za fer izborne uslove ali i za vanredne lokalne izbore u Valjevu jer nemamo nameru da ovo zlo trpimo naredne četiri godine”, navedeno je u saopštenju za javnost Valjevskog pokreta otpora.