15/07/2024
Najnovije vesti
Valjevski-pokret-otpora-logo-VPO-oktobar-2022-godine.jpg

VPO: UŠTEDA PO DŽEPU GRAĐANA

Autor 20/10/2022

Pre nedelju dana, neposredno pred zvaničan početak grejne sezone, slušali smo izjave da bi bilo energetski neefikasno grejati stanove kada je relativno toplo vreme, uz preporuke za odlaganjem.

Iko ne očekuje da grejanje radi punim kapacitetom na +22 stepena, ali oktobarska jutra i večeri su hladni, često uz temperature niže od propisanih +12 Celzijusa. Nije potrebno ekspertsko znanje, već samo sećanje, da je regulacija, odnosno pojačavanje i smanjenje, intenziteta grejanja moguće i u daljinskom sistemu, pored ostalog i u skladu sa spoljnim temperaturama.

Prema dostupnim informacijama u prvih 17 dana oktobra u Srbiji je za 16% manja potrošnja električne energije nego u istom periodu 2021. godine. Finansijski, prema prosečnim aktuelnim cenama, ušteđeno oko 50 miliona evra.

Međutim, prognostičari najavljuju da će noćas živa u termometru pasti na pet stepeni u plusu. Verovatno da će većina građana, koji se inače greju preko daljinskih sistema, biti prinuđena da uključi električne uređaje za grejanje. Da li će izazvati prenapregnutost elektro sistema, videćemo. Ali, sav utrošak struje, izvesno, građani će sami plaćati, iako su grejanje već platili.

Ima i sugrađana koji su sudski zatražili poštovanje prava potrošača, o čemu govori saopštenje Valjevskog pokreta otpora:

Poštovani sugrađani,

Dana 19. 10. 2022. godine godine jedan od članova udruženja Valjevski pokret otpora podneo je Osnovnom sudu u Valjevu predlog za određivanje privremene mere protiv JKP Toplana Valjevo, radi uključenja grejanja u njegovom stanu iz razloga koje možete pročitati u predlogu koji je dostavljen u prilogu saopštenja.

Cilj podnošenja predloga za određivanje privremene mere je da njegovim usvajanjem svi naši sugrađani, koji su korisnici usluga JKP Toplana Valjevo, dobiju toplotnu energiju jer je sasvim jasno da se uključenje iste ne može izvršiti samo za jedan stan ili jednu zgradu.

Očekujući odluku nadležnog suda u ovoj pravnoj stvari nama ostaje da u narednim danima vidimo da li će nadležni organi u ovom gradu ponovo ignorisati zakon, sudske odluke i interes građana Valjeva kao što su to činili mnogo puta do sada.

Valjevski pokret otpora će blagovremeno obaveštavati naše sugrađane o svim daljim dešavanjima u vezi podnetog predloga za određivanje privremene mere“, navedeno je u današnjem saopštenju za javnost Valjevskog pokreta otpora.

Podsećamo, prema važećim aktima, grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Može početi i ranije 1. oktobra i trajati duže do 3. maja, ukoliko temperature to zahtevaju.

Objekti se zagrevaju u danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu.