13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • VREME ALERGIJA, IZUZETNO NA AMBROZIJU, IMA I GRIPA
primarijus-dr-Zivana-Jovanovic-Dom-zdravlja-Hemikal-Sindeliceva-28-Valjevo

VREME ALERGIJA, IZUZETNO NA AMBROZIJU, IMA I GRIPA

Autor 05/09/2022

Prelazna godišnja doba donose izvesne izazove i u domenu zdravstva, a posebno od pojave pandemija COVID-19.

Sasvim obična kijavica sada donosi niz pitanja. Da li je prehlada jer su osetne temperaturne razlike tokom dana, ili alergija jer upravo u ovom periodu seme ambrozije je sazreva i razvejava se…?

Zbog toga smo potražili savete na najsigurnijoj adresi – u Domu zdravlja HEMIKAL u Valjevu, od primarijusa dr Živane Jovanović, specijaliste pneumoftiziologa sub pulmologa.

“Sada polako jenjavaju polenske alergije, ali dok ima cveća, ima i naših pacijenata koji osećaju tegobe zbog polena.

Od kraja jula do početka oktobra je sezona alergija na ambroziju. Upravo u ovom periodu seme ambrozije sazreva i razvejava se nošeno vetrom. Znamo da seme ambrozije ima krilca, poput propelera, i vetar ga prenosi na velike razdaljine od matične biljke.

Zbog toga se brojni naši pacijenti javljaju zbog curenja nosa, svraba u nozdrvama i očima, suzenja očiju… Mi to smatramo lakšom formom alergije. Međutim, učestali su i slučajevi kada osoba kašlje, ima teškoće sa disanjem i “sviranje” u grudima, čak i gušenje.

Sada su svi obazriviji zbog respiratornih tegoba i dobro je da se jave svom lekaru ili pulmologu, da se ne leče sami,” savetuje primarijus doktor Živana Jovanović, lekar u Domu zdravlja Hemikal u Valjevu.

Uz pojavu različitih sojeva COVID-19, simptomi su uglavnom slabiji, klinička slika blaža, tako da za sedam dana uz odgovarajuću terapiju pacijent ozdravi, povodom čega prim. dr Živana Jovanović ukazuje:

“Primećujemo da je od prošle sedmice manji broj osoba sa gripoznim infekcijama. Oni koji dolaze na pregled pretežno imaju blagu kliničku sliku. Imali smo slučajeva sa stomačnim tegobama, bolovima u rukama i nogama.

Međutim, moram naglasiti da su kod COVID-19 polimorfne tegobe. Na primer, soj Omikron je pretežno izazivao simptome na gornjim respiratornim organima,” naznačava primarijus dr Živana Jovanović, specijalista pneumoftiziolog sub pulmolog.

Tek da napomenemo da je primarijus dr Živana Jovanović specijalizaciju iz pneumoftiziologije završila 1985. godine, užu specijalizaciju 1993. na temu “Efekat bronhodilatatskog testa na hiperinflaciju pluća” i stekla zvanje subspecijaliste pulmologa. U Opštoj bolnici u Valjevu radila od 1979. Odlazi u penziju 2016. sa mesta šefa Pulmološkog dispanzera. U Domu zdravlja Hemikal u Valjevu od 2015. godine. Pored kontinuiranog usavršavanja i učešća na domaćin kongresima, kao i u inostranstvu, održava brojna edukativna predavanja o štetnosti duvanskog dima za zdravlje, o hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, tuberkuloze, kao i o aerozagađenju i posledicama na ljudsko zdravlje.

Lekari u Domu zdravlja Hemikal dostupni su pacijentima svakog radnog dana, od 12 do 15 sati; vikendom po zakazivanju na brojeve telefona 014/293-051 i 014/226-741.

Inače, Služba opšte medicine Doma zdravlja Hemikal predstavlja osnovni segment primarne zdravstvene zaštite, tako da je često prepoznaju i kao porodičnu, iako ima precizna zaduženja, počev od primarne dijagnostike; u Opštoj službi leče osobe sa hroničnim nezaraznim bolestima, obavljaju i preventivne, kao i porodične preglede. Takođe, bave se i zdravsrvenim obrazovanjem.

Dom zdravlja HEMIKAL  Apoteka u Sindjelićevoj broj 28 Valjevo FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo Kolubarski Serbie News
Apoteka u Sinđelićevoj 28 u Valjevu u okviru Doma zdravlja Hemikal

Pored klasičnog fizičkog pregleda u ordinaciji, lekar opšte prakse Doma zdravlja Hemikal u svom radu primenjuje i metode drugih specijalnosti, rutinski koristi EKG, tumači rezultate iz laboratorije, upotrebljava neke od najsavremenijih aparata radi dijagnostike.

U Opštoj službi Doma zdravlja Hemikal pored propisivanja recepata i davanja injekcija, pacijentima mere kapaciteta pluća, previjaju rane i posekotine, u određenim slučajevima urgentne medicine imobilišu – učvršćuju prelome, uz niz drugih postupaka iz oblasti ambulantne hirurgije.

Dom zdravlja Hemikal u Valjevu se nalazi u Ulici Sinđelićeva 28. Zakazivanje pregleda na brojeve telefona 014/293-051 i 226-741, dok je broj telefona Laboratorije: 014/ 293-050.

Takođe, na istoj adresi, Sinđelićeva 28, je Apoteka Hemikal, u okviru objekta Doma zdravlja Hemikal, telefon je 014/242-265; dok je Lux optika u Karađorđevoj ulici broj 66, broj fiksnog telefona je 014/231-777 i mobilni broj 065/689-68-00.