28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vreme danas – grmljavina praćena gradom i kišom, nestabilno i narednih dana
Valjevo vesti Objektiva.rs Nevreme Huricane Alarm SOS Valjevski-kraj-Radjevo-selo-prolece-2022-Objektiva.rs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic.

Vreme danas – grmljavina praćena gradom i kišom, nestabilno i narednih dana

Autor 26/05/2023

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 26. maja do 2. juna 2023. – pljuskovi i grmljavina koji se na području Srbije očekuju do kraja meseca, ali i početkom juna lokalno će biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom dnevnom količinom padavina, od 20 do 50 mm (u zoni najintenzivnijih pljuskova), a lokalno i više.

Hidrološko upozorenje za period od 25.05.2023. do 29.05.2023. – Na Dunavu kod h.s. Novi Sad i h.s. Smederevo, kao i na Savi kod h.s. Šabac vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

U petak, 26. maja 2023. godine, prema prognozi RHMZ, vreme promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, češćim u drugom delu dana, a lokalno se očekuje i pojava intenzivnih pljuskova sa grmljavinom, gradom i većom količinom padavina. U Vojvodini pre podne pretežno sunčano. Vetar slab do umeren, severozapadni, u zoni pljuskova ponegde i jak. Najniža temperatura od 11 do 16 °C, a najviša od 21 do 25 °C. Lokalna pojava grmljavina sa gradom. Količina padavina ≥ 30 litara po metru kvadratnom (l/m²) u periodu do 12 sati.

U subotu, 27. maja, vreme promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji će lokalno biti obilniji. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni, na severu Vojvodine ponegde i jak. Najniža temperatura od 12 do 15 °C, najviša od 21 do 26 °C. Lokalna pojava grmljavina. Količina padavina ≥ 20 l/m² u periodu do tri sata.

U nedelju, 28. maja, vreme promenljivo, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 12 do 15 °C, najviša od 22 do 25 °C. Lokalna pojava grmljavina. Količina padavina ≥ 10 l/m² u periodu do tri sata.

U ponedeljak, 29. maja, slično vreme: promenljivo, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severoistočni i istočni. Najniža temperatura od 12 do 15 °C, najviša od 22 do 26 °C. Lokalna pojava grmljavina. Količina padavina ≥ 10 l/m² u periodu do tri sata.

Do kraja meseca promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa povremenim pljuskovima i grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji uz pojavu grada i sa velikom količinom padavina za kratko vreme.

Količina padavina ≥ 30 l/m² u periodu do 24 sata – Izazivanje poplava, i prouzrokovanje šteta u vezi sa poplavama, problemi u svim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, problemi u saobraćaju, moguća pojava odrona i klizišta. Indirektni uticaj na bezbednost ljudi i životinja.

Količina padavina ≥ 20 l/m² u periodu do tri sata – Izazivanje bujičnih poplava, ozbiljne poteškoće u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Količina padavina ≥ 10 l/m² u periodu do tri sata – Poteškoće u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.