27/02/2024
Najnovije vesti
Valjevo New Age Marija Marković arhitekta

VREME ZA NEW AGE

Autor 05/01/2022

U drugoj polovini prošle godine iRevolucija i “New Age” iz Valjeva priredili su interesantne i veoma korisne obrazovne kurseve iz domena grafičkog dizajna i video produkcije za koje su Valjevke i Valjevci svih generacija iskazali interesovanje. Pre novogodišnjih praznika polaznicima su uručeni certifikati o uspešno završenim edukacijama.

Članovi udruženja iRevolucija opisuju sebe kao glas alternativne internet scene i bave se neformalnom edukacijom, organizacijom kurseva, radionica, mitapa i konferencija.

Obrazovani, savremeni, aktivni uočili su da je sve više stanovnika Valjeva, ne samo tinejdžera, već i starijih, zainteresovano za dodatne edukativne programe, van sistema tradicionalnog obrazovanja. Zbog toga napominju da živimo u vreme dominiranja informaciono -komunikacionih tehnologija, pa je nametnuta neophodnost prilagođavanja i osposobljavanja za savremene tehnologije, kao i promenama u pristupu edukaciji. I to je potpuno u skladu sa narodnom izrekom “čovek se uči, dok je živ.”

Svakako da je velika prednost ukoliko je predavač sveobuhvatan, detaljan u pojašnjenjima, pažljiv, strpljiv da svakom polazniku ponaosob odgovori na pitanja. Upravo tako polaznici kursa grafičkog dizajna opisuju svoju mentorku, Mariju Marković, arhitektu.

Nepotpuno je ljudima objašnjavati samo kako funkcionišu programski kreativno – izražajni alati, a da tome ne prethodi teorijski momenat koji je u ovom slučaju bio – uvod u grafički dizajn. Koja je njegova suština i svrha, koja izražajna sredstva postoje, kako je izgledao kroz istoriju, šta čini strukturu kompozicie, analiza i diskusija o postojećim primerima, upoznavanje sa značajnim imenima iz te oblasti, o idejama i konceptu itd. Živimo u digitalnom dobu, apsorbujemo ogroman broj vizuelnih informacija svakodnevno,zato smatram da je ovaj vid neformalne edukacije veoma koristan.”

Projekat “Živeti dizajn” je prvenstveno kreiran za starije srednjoškolce jer je jedan od ciljeva motivacija mladih da ostanu i samostalno rade u svojoj sredini. Međutim, program su pratili i stariji Valjevci voljni da prošire svoja znanja, ili se prekvalifikuju, tako da su, već u završnoj fazi obuke bili osposobljeni da samostalno kreiraju promotivne kampanje ili vizuelni identitet firme.

Tim pre jer su, pored predavanja arhitekte, Marije Marković o grafičkom dizajnu, priređena i predavanja o neophodnosti marketinga i mogućnostima odgovarajućeg oglašavanja o čemu je govorio Vladimir Radosavljević, zatim o grafičkom dizajnu u video produkciji Nenad Savić, dok je grafički dizajner, Dušan Nešković preneo iskustvo o usaglašavanju svakog pojedinačnog zadatka iz veb dizajna sa zahtevima klijenata.

Polaznice projekta Žene u digitalnom okruženju

Krajem prošle godine kurs, u trajanju od dva i po meseca, završilo je 12 polaznika. S obzirom na aktuelne epidemiološke mere, predavanja su organizovana on – line i to se iskazalo kao velika prednost, i u logističkom pogledu, a iznad svega jer je omogućena komunikacija sa mentorom i polaznicima međusobno. Sve je to doprinosilo konstruktivnoj radnoj atmosferi uz uspešno rešavanje zadataka od strane polaznika.

Ovom je prethodio projekat “Žene u digitalnom okruženju” realizovanom takođe u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju kroz javni konkurs za dodelu dotacija namenjenih za projekte jačanja položaja žene u društvu u 2021. godini.

Polaznice, njih osam, su pratile predavanja Nenada Savića o video montaži i produkciji, uz lekcije iz uvoda u grafički dizajn arhitekte, Marije Marković. Edukacija je na radno okruženje softvera Adobe Premiere CC i savladavanje opcija za video – montažu, audio -produkciju, kreiranje grafika i korišćenje video – efekata i tranzicija uz uvod u grafički dizajn, konkretna predavanja dizajn i tržište, istoriju grafičkog dizajna, sve do razvoja multimedije.