29/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • X Dani sremuša 2024 – Uberi zdravlje
FOTO-IZVOR-Turisticka-organizacija-Valjevo-najava-manifestacije-Dani-sremusa-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-okrug-Srbija

X Dani sremuša 2024 – Uberi zdravlje

Autor 18/04/2024

U okviru manifestacije Dani sremuša 2024 – Uberi zdravlje,  ove godine, po 10. put, berba sremuša je organizovana u nedelju, 21. aprila na planini Povlen.

Okupljanje je do 10 sati kod Doma na Povlenu. Slogan akcije, ali i cele manifestacije je “Zdravo. Čisto. Lekovito.” podseća Klub Ars Nova iz Valjeva.

Ovaj put u berbi učestvuju članovi Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda”, Udruženja za negovanje istorije i kulture valjevskog kraja, Planinarskog kluba Povlen, Kluba Ars Nova uz podršku Turističke organizacije Valjevo i grada Valjeva.

Ideja da se veličanstvenoj biljci, stanovniku bukovih šuma, lekovitoj i važnoj za čišćenje organizma, krvnih sudova posveti cela manifestacija začela je pre 10 godina, ponosno naznačava Vlado Dodović iz Kluba Ars Nova naglašavajući da je o sremušu sada poznato gotovo sve.

“Koristim priliku i da se zahvalim i meštanima MZ Donji Taor i Udruženju za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela na dosadašnjoj podršci u domaćinstvu manifestacije koja je ostala na planini Povlen, ove godine samo sa druge strane planine, na srednjem Povlenu gde je organizovana berba”, naglašava Vlado Dodović iz Kluba Ars Nova i podseća na ostvarene projekte.

“Posle deset godina možemo se pohvaliti da smo dali doprinos: Promociji biljke sremuš tako važne za zdravlje čoveka; Izdali Kuvar o sremušu Aćima Aleksića i Kuvar “Jela od sremuša” mr Dragomira Antonića i Sava Savanović- priče o sremušu Zorana Mujbegovića; Izdali Vodič o sremušu o značaju, o opasnostima od dvojnika kao što su mrazovac, đurđevak ili kozlac; Uradili Himnu o sremušu; Odštampali priču Sremuš književnika Radovana Belog Markovića; izuzetnoj promociji Taorskih vrela i planine Povlen koji su postali stalna adresa za planinare, turiste, ljuvitelje prirode; inicirali zaštitu planine Povlen, koja se nalazi na usaglašavanju kod nadležnog ministarstva; razvijanju i drugih manifestacija koje se organizuju na Povlenu”, navodi Dodović uz naznaku da će 10. okupljanje biti organizovano na svečanosti sredinom maja 2024. godine u Valjevu.

“Berba sremuša je organizovana i u čast Dana planete zemlje, 22. aprila koji se nizom akcija održava u celom svetu ali koja dokazuje da se prema njoj odnosimo nedomaćinski, pa ove godine umesto da nam je početak berbe mi smo skoro na njenom kraju. Sremuš polako prolazi”, navodi Dodović uz naznaku da je okupljanje na planini podsetnik da se prema prirodi moramo odgovorno odnositi uz poštovanje.

Tim povodom, svi učesnici berbe sremuša dobiće na poklon i publikaciju Kluba Ars Nova “Savez čoveka i prirode – valjevski zeleni zavičaj”.